Egészség

15 hónapon belül lett mellrákos mindhárom nővér

A harmadik nővér szinte felkészülten fogadta, amikor alig egy évvel két testvére diagnózisa után nála is mellrákot állapítottak meg.

Az angol testvéreknél 2013-ban, illetve 2014-ben diagnosztizálták a mellrákot. Nagyon nehéz időszakon mentek keresztül, de legalább ott voltak egymásnak támogatásként a kezelések hónapjaiban. Most mindhárman részt vesznek abban a 100 000 Genom névre hallgató nagyszabású kutatási programban, aminek a célja, hogy a kemoterápia helyett új módszereket találjanak a rák gyógyítására. A három nővér DNS-e bizonyára fontos szerephez fog jutni a rákot okozó mutációk és a genetikai háttér jobb megértésben. A kutatók a genetikai alapú gyógyítás felé tett fontos lépésnek tartják a programot.

A mellrák a leggyakoribb rák a nők körében
A mellrák a leggyakoribb ráktípus a nők körében

A nővérek úgy nyilatkoztak, mindhárman fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a kutatásban, már csak azért is, mert a BRCA 1 vagy 2 gén mutációi (Angelina Jolie ezek miatt távolíttatta el a melleit) náluk nem állnak fenn, ezért remélik, hogy segítségükkel sikerül azonosítani egy új gént vagy mutációt a mellrák mögött.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top