Egészség

A gyerekkorban leggyakoribb ráktípusok

A gyerekek és a felnőttek szervezete sok mindenben különbözik, nem véletlen, hogy az egyik legszörnyűbb betegség, a rák, különböző típusai más gyakoriságot és sokszor más lefolyást mutatnak a kicsik esetében.

Leukémia. Gyerekek körében a leggyakoribb rák, az esetek mintegy 30 százalékát teszi ki. Ezen belül is az akut limfotikus leukémia és az akut mielogén leukémia a két legsűrűbben előforduló típus. A leukémia a csontvelőt támadja, csont- és ízületi fájdalmak, rosszullét, gyengeség, ájulások, véraláfutások és láz a leggyakoribb tünetek. Mivel gyorsan elhatalmasodó betegségről van szó, a mielőbbi kezelés létfontosságú.

Leukémiás vérsejtek
Leukémiás vérsejtek

Agyi és központi idegrendszeri daganatok. A gyerekkori rákos esetek kb. 26 százalékát teszik ki ezek a tumorok. Az agydaganatok igen sokfélék, a megjelenésük és a kezelésük is eltérő. Míg a felnőtteknél az agydaganatok általában a nagyagyban alakulnak ki, a gyerekkori agydaganatok többsége az agy alsó részéből, az agytörzsből vagy a kisagyból indul ki. Szédülés, fejfájás, hányás, kettős látás, koordinációs problémák vethetik fel a gyanút.

Neuroblasztóma. Mivel a fejlődő idegszövetet támadó betegségről van szó, 10 évesnél idősebb gyerekeknél nemigen fordul elő, csecsemők körében viszont a leggyakoribb rák, és az esetek 80 százaléka öt év alatti gyerekeknél fordul elő. Az összes gyerekrák mintegy 6 százalékáért felelős. Klinikai képe nagyon változatos, nem könnyű diagnosztizálni.

Forrás: cancer.org

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top