Egészség

Jövőre szervezhetik át a patikai ügyeleti rendszert

Jelenleg mintegy félmillióan élnek olyan helyen hazánkban, ahol nincs elérhető ügyeletes gyógyszertár. Leghamarabb jövőre lesz változás.

Legkorábban a jövő évtől lehet érdemi változás a patikai ügyeletekben, bármilyen legyen ugyanis az új rendszer, az nem működhet költségvetési források nélkül – írja a Magyar Idők szerdai száma a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) véleményére hivatkozva. 

Az “emblémás” patikákat tömörítő szervezet számítása szerint az átállás finanszírozására a 2017-es költségvetésben legalább 132 millió, legfeljebb egymilliárd forintot kellene erre a célra betervezni attól függően, hogyan dönt a szaktárca, mennyi patikát kötelez ügyeletre, illetve készenlétre a jövőben.

A kalkulációk alapján jelenleg évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül a patikáknak az éjszakai és hétvégi nyitva tartás. Mindennek ellenére csaknem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes patika. A mostani helyzeten ezért kell változtatni. A szakmai szervezetek ezt már több éve kérik. Tavaly pedig már az alapvető jogok állampolgári biztosa is elodázhatatlannak tartotta a patikai ügyeletek rendbetételét.

Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a patikák közfeladatot látnak el. Ezért az államnak kellene biztosítani az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet. Jelenleg a gyógyszertárak saját maguk állják a nyitvatartási időn túli rendelkezésre állás költségeit.

Székely László alapjogi biztos a patikai ügyelet törvényi szintű szabályozását is hiányolta, ezt a múlt év végén orvosolta a parlament. Így most érdemben megkezdődhet az átalakítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top