Egészség

Fejfájás vagy migrén?

Akinek nagyon fáj a feje, sokszor hajlamos migrénnek titulálni a fájdalmait, de egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó.

Csak az Egyesült Államokban 30 millió ember szenved migréntől, a nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Egy “sima” fejfájás is lehet nagyon kínzó, vannak azonban alapvető különbségek a migrén és a fejfájás között.

A migrén jellegzetes tünetei

Az egyik legjellemzőbb tünet a fényjelenségek látása: vibráló foltok, pöttyök, a tárgyak körül aura. Ezek időtartama öt perc és egy óra között változik, és csak ez után lép fel maga a fájdalom.

Sokak váratlan depressziós, nagyon levert hangulatot, megmagyarázhatatlan ingerlékenységet tapasztalnak egy-egy migrénes roham előtt.

Bizonyos ételekre – ez legtöbbször a csokoládé – való hirtelen vágyakozás, akárcsak a terhes nőknél a kívánósság, szintén felvezetheti a migrénes fájdalmakat.

Lüktető fájdalom, mely gyakorta csak a fej egyik oldalát érinti.

Szemfájdalom és nyakmerevség.

Gyakori vizelési inger közvetlenül a roham előtt.

Szüntelen ásítozás.

A tapintási érzékelés romlása vagy tűszúrásszerű bizsergés az ujjhegyekben.

Hányinger és hányás.

Bizonyos hangok, szagok, fények hatására erősödik a fájdalom. Nem véletlenül szoktak a migrénes roham közben sokan lesötétített, csendes szobába húzódni. De a fizikai aktivitás is ronthat a tüneteken.

A beszéd nehézkessé, akadozóvá válik.

A test egyik fele elzsibbad, szinte lebénul a roham előtt.

Kettős látás, súlyos esetben akár átmenetileg meg is szűnhet a látás.

Végtelen fáradtságérzés egy-egy roham után.

Egy migrénes roham maga lehet a földi pokol
Egy migrénes roham maga lehet a földi pokol

Meg lehet-e örökre szabadulni a migréntől?

A tudomány jelenlegi állása szerint nem. Számos gyógyszert használnak a tünetek enyhítésére, és léteznek megelőző szerek is, melyekkel a rohamok gyakorisága csökkenthető. Használnak ezeken kívül vérnyomáscsökkentőket és epilepsziaellenes gyógyszereket is egyes betegeknél. Sokat segíthet az egészséges táplálkozás, bizonyos élelmiszerek (citrusfélék, sajtok, csokoládé, élelmiszer-tartósítószerek, vörösbor) kerülése, a sok alvás és pihenés, a stressz lehetséges kiiktatása.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top