Egészség

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

Felnőtt fejjel én is bevállaltam a fogszabályozást. Bevallom, nagyon féltem tőle, nem alaptalanul: legyen a fogszabályozó esztétikus vagy hagyományos, fémből készült, ígyis-úgyis rengeteg türelem és kitartás kell hozzá. Ráadásul van egy-két dolog, amit nehezebb fogszabályozóval megtenni. Összegyűjtöttem 10 dolgot, amiről lemondhatsz, amíg viseled.

1. Étkezés nyilvános helyen

Bár lehet, sőt biztos, hogy a körülötted lévők észre sem veszik, hogy fogszabályozód van, te mégis azt hiszed, ha eszel egy nyilvános helyen, akkor mindenki téged fog nézni, hogy tapad rá az étel a fogszabályozód tappancsaira. Rettentő kellemetlenül érzed magad miatta, így inkább kerülöd az éttermeket, étkezdéket.

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

2. Rágó

Imádtam rágózni, de az első, amit a fogorvosom a lelkemre kötött, hogy amíg fent van a fogszabályozó (laza másfél-két év), addig a rágózást felejtsem el, mert nem tesz jót a fogszabályozónak. Így a rágógumi egy időre elfelejtve.

3. Gyümölcsök

Természetesen a gyümölcsökről nem kell lemondani, viszont az a mozdulat a múlté, amikor fogsz egy finom, piros almát és beleharapsz… sajnos, ezt fogszabályozóval nem nagyon lehet kivitelezni, hacsak nem szeretnéd, hogy letörjön a tappancs a fogadról.

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

4. Édességek

Fájó pont. Egy édességfüggőnek meg pláne… de olyan édességeket, mint a mogyorós vagy mandulás csoki, kerülni kell. Túl kemény, félő, hogy letörik a fogszabályozó tappancsa, arról nem is beszélve, hogy a készülék telemegy mogyoródarabkákkal, amit aztán nem könnyű kitisztítani.

5. Felejtsd el a természetességet

Nem tudsz és nem is bírsz természetesen viselkedni, mosolyogni a fogszabályozóval. A szádat sem mered kinyitni, a nyelveddel állandóan piszkálod, főleg az elején. Ez annyira feltűnő, hogy aki egyáltalán nem vette észre, hogy van fogszabályozód, meg fogja kérdezni, mit csinálsz….

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

6. Hamburgerezés, közös gíroszozás a haverokkal

Buli után vagy egy spontán baráti összejövetelen, ha kajára terelődik a téma, vészes mélyrepülésbe kezd a hangulatod. Aki fogszabit visel, tudja, miről beszélek: nehezen tudsz beleharapni egy hamburgerbe, és inkább azt mondod, te nem kérsz, miközben legbelül nagyon is sír a lelked egy jó kis közös baráti kajálás után.

7. Komplett fogászati rendelő a táskádban

És ha már étkezés… felejtős, hogy ne moss fogat. Ha mégis úgy döntenél, hogy kit érdekel, akkor sem maradok ki a jóból és a baráti közös kajálásból, akkor evés után valamit mégiscsak kezdeni kell a fogsoroddal, hiszen a fél étlap ráragad evés közben a fogszabályozódra. Így nem árt, ha mindig van nálad legalább egy fogszabályozós fogkefe és némi fogkrém, amivel rendbe teheted magad.

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

8. Csücsörítés, cuppogás, fütyülés

Bizony nem vagyok egy nagy szájakrobata, de észrevettem, hogy amikor felkerült a fogszabályozó, nem tudtam például fütyülni. Az első időszakban úgy fogod érezni, mintha a szád nem is a tiéd lenne. Erre (is) készülj fel.   

9. Ismerkedés

Ha új emberrel találkozol vagy ismerkedni szeretnél, bizony lehet, hogy téged jobban fog zavarni, hogy van fogszabályozód, mint azt, aki életében először lát. Azt javaslom, ne görcsölj rá, minél jobban rákoncentrálsz, annál rosszabb lesz.

10 dolog, amit elfelejthetsz, ha fogszabályozód van

10. Ragyogó fehér fogak

A reklámokban, fogászati rendelőkben szép, fehér fogszabályozóval mosolygó, boldog embereket látunk. Igen, de a valóság egy picit más: bármit is teszünk, sajnos amíg a fogszabályozó fent van, addig fogaink is könnyebben romlanak, és bizony sárgulnak is. 

Néhány jó tanács:

 – A fogszabályozós fogkefén kívül használj fogköztisztító kefét is. A legkisebb résekbe is befér, így könnyen tisztán tarthatod a készüléked.

– Használj egy erősebb szájvizet, segítségével fenntartható a szájhigiéné. Vannak már fogfehérítős szájvizek, érdemes ilyet beszerezni, mert sokat segít abban, hogy kevésbé sárguljon a fog.

– Moss fogat, amennyit csak tudsz, vagy amennyi lehetőséged adódik rá.

– Ha a fogszabályozótól kisebesedik a szád, kérj a fogorvosodtól erre a célra való viaszt. De drogériában is tudsz venni körülbelül 1000 forintért. 

Olvass még több cikket fogszabályozás témában itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top