Egészség

Európában is terjed a Zika-vírus

A Zika-vírust már Hollandiában, Dániában, Angliában, Svédországban és Németországban is azonosították. A fertőzött betegek valamennyien jártak Dél-Amerikában.

A Zika vírust már tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban,  Németországban is regisztrálták.

A fiatal dán férfi Mexikóban és Brazíliában járt, de a többiek is megfordultak Dél-Amerikában. A koppenhágai beteg a hazatérése után lázra, fejfájásra, izomfájdalomra panaszkodott. “Állapota javul, hamarosan kiengedjük a kórházból” – mondta a brit hírügynökségnek Lars Ostergaard professzor, aki szerint a betegség valószínűleg nem terjed tovább Dániában.

A Zika vírus továbbterjedhet Európában

Egészségügyi szakértők ugyanakkor úgy gondolják, Európában várhatóan számos hasonló esettel találkoznak, hiszen a járvány egyre nagyobb méretű, és számos járat közlekedik a dél-amerikai és az európai országok között.

A Zika vírus Afrikából származik, először 1947-ben az ugandai Zika-erdőben egy rhesus majomban (Rhesus macacus) azonosították, míg az első embert 1968-ban Nigériában fertőzte meg a vírus. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, mindenképpen védekezzenek a csípés ellen.

Már több európai országban is azonosították a Zika vírust

Dél-Amerikába a foci vébé idején juthatott a Zika vírus

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában jelent meg, azóta Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a betegség Alaszka és Chile egyes részeinek kivételével az egész kontinensre kiterjedhet. Az egészségügyi szakértők úgy gondolják, a leginkább a terhes nőkre veszélyes Zika-vírus mikrokefáliát, azaz kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra, az utóbbi két hétben hetente közel kétszáz új esetet regisztráltak. A brazil hatóságok úgy vélik, az országba a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alkalmával hurcolhatták be a vírust a külföldiek.

A Zika-vírus veszélyes, jobb későbbre halasztani a gyermekvállalást

A betegségtől Brazília mellett a leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek a hatóságok A 2200 méternél alacsonyabban fekvő településeken, kötelező jelleggel megelőző intézkedéseket  vezetnek be. Az országban eddig több mint 13 ezer fertőzést regisztráltak, és az egészségügyi tárca becslései szerint idén 700 ezerre emelkedhet a Zika-vírussal megbetegedők száma. A kolumbiai hatóságok a nőknek máris azt tanácsolják, lehetőség szerint hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a Zika-vírus gyors terjedését, szerinte, noha feltételezhető, egyelőre csak közvetett bizonyítékokkal igazolható az összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top