Egészség

Az infarktus máshogy jelentkezik a nőknél

Gondolnád, hogy nemenként másképp jelentkezik ez a komoly baj? Pedig úgy tűnik, igen.

Kutatók vizsgálták, hogyan jelentkezik és hogyan hat a nőkre az infarktus. Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a kutatás, tényleg másképp reagál rá a gyengébbik nem.

Az infarktus máshogy jelentkezik a nőknél

A szívkoszorúér-betegség már nemcsak főleg férfiakat érint. A nőknél pedig szignifikáns különbség mutatkozott a rizikófaktorok megléte és a betegség előfordulása között, például a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás és a pszichoszociális tényezők, mint a depresszió, sokkal markánsabban hajlamosítanak a megbetegedésre.

A jelek is mások, nőknél több az atipikus tünet, mint a légszomj, hányinger, hányás, hát- vagy állkapocsfájdalom.

A nőnél az infarktus leggyakoribb oka a plakkfelszakadás, azaz az ereken lerakódott meszes gócok leválása és szívbe jutása, ráadásul ez a fiatalabbakat jobban érinti, mint az idősebbeket.

Az infarktus utáni felépülésben gyakran hatékonyabb a terápia, mint a férfiaknál, illetve náluk trombotikus terápia és perkután koronáriaintervenciók is hatékonyabbak. Mégis furcsa módon, a nők ritkábban szoktak felépülést segítő kezelésekre járni, mint a férfiak.

Olvass tovább infarktus témában!

MSN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top