Egészség

Így tartsd kordában a koleszterined!

Tudtad, hogy hazánkban 40 év felett szinte mindenki szembesül a magas koleszterinszint problémájával? Az ezzel összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségek pedig vezető halálokként szerepelnek a fejlett, nyugati társadalmakban. Pedig ha jobban odafigyelsz és változtatsz az életmódodon, jó eséllyel megakadályozhatod, hogy koleszterined az egekbe szökjön. Íme, néhány dolog, amire nem árt odafigyelned.

A magas koleszterinszint a szervezet zsíranyagcsere-zavarai közé tartozik, ezért táplálkozási szokásaid megváltoztatásával képes vagy azt befolyásolni. Ügyelj arra, hogy a napi energiabeviteled maximum harminc százalékát tegyék ki a zsírok.

Így tartsd kordában a koleszterined!

Táplálkozási bakik

Kerüld a finomított szénhidrátokat, mint például a finomított lisztből készült fehér kenyér, tésztaféleségek, édes nassolnivalók. Ezek igazi kalóriabombák, melyek hatására szervezeted raktározásba kezd, a felesleges szénhidrátot pedig zsírokká, köztük koleszterinné alakítja. A túlsúly fokozott rizikófaktort jelent, így nem árt kíméletes fogyókúrába kezdened, míg el nem éred ideális testsúlyodat. Ezt egyébként később könnyebb is lesz megtartanod a koleszterinszegény mediterrán típusú diétával, amellyel egy másik cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen, de ha eddig nem, vagy csak kihagyásokkal sportoltál, fontos, hogy betartsd a fokozatosság elvét. Eleinte inkább hosszabb ideig tartó, de közepes erősségű testmozgást végezz! Sétálj vagy gyalogolj heti 4-5 alkalommal, 30-60 percig. Ettől pulzusszámod nem emelkedik jelentősen, így könnyebben viseled a terhelést, és jobban is bírod majd a testedzést. Később válthatsz intenzívebb edzéstípusra is, amely a koleszterincsökkentés szempontjából hatékonyabb az előbbinél, ám ennek megkezdése előtt 40-50 éves kor környékén vagy afelett mindenképp érdemes konzultálnod háziorvosoddal.

Szokj le!

Hasonló kockázati tényező a túlzott alkoholfogyasztás is, mely a szívizomzat meggyengüléséhez, ritmuszavarokhoz vezet. Ellentmondásnak tűnhet, de egyes kutatások szerint ugyanakkor kis mennyiségű, jó minőségű vörösbor fogyasztása – valószínűleg antioxidáns tulajdonsága révén – jó hatással van a koleszterinszintre.

Sajnos mint annyi más betegség és tünet esetében, a dohányzás a koleszterinszintet is kedvezőtlenül befolyásolja. A cigarettázás ugyanis szűkíti az ereket, ezáltal csökkenti a véráramlást. Amennyiben magas a koleszterinszinted, ereid jó eséllyel eleve szűkebbek a falukra lerakódott zsíros plakkok miatt. Ezek a tényezők pedig növelik a vérrögképződés esélyét, amely pedig szélütést vagy infarktust okozhat. A cigarettázás abbahagyása, pontosabban egy füstmentes év után jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top