nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Okoslencse készül cukorbetegeknek

Okoslencse készül cukorbetegeknek

Folyamatosan méri a beteg vércukorszintjét.
NLCafé
f Ajánlom

A könny vércukorszintjét mérő kontaktlencsét fejleszt cukorbetegeknek a Google – jelentette be pénteken az internetkonszern. Az “okoslencse” minden másodpercben megméri a glükóz, vagyis a vércukor szintjét, ezért nagy könnyebbséget jelenthet majd a világ több millió cukorbetegének, akiknek naponta akár tízszer is meg kell szúrniuk ujjukat, hogy vért vegyenek maguktól, és a kapott értékhez igazítsák az inzulint.

Forrás: dezeen.com
Forrás: dezeen.com

A Google X kutatólaboratórium fejlesztői az “okoslencse” egy olyan prototípusát tesztelik, amelynek két rétege közé parányi glükózérzékelőt és vezeték nélküli jeladó chipet építettek be. A lencse másodpercenként méri a könny vércukorszintjét, az eredményeket a hozzá kapcsolódó telefonalkalmazásnak küldi el. A szenzor és a chip olyan aprók, mint a csillámszemcsék, az antenna pedig olyan vékony, mint az emberi hajszál. A látást mégsem zavarja a beépített elektronika, mert az a szem pupilláján és a szivárványhártyán kívül helyezkedik el.

Az első, valódi páciensekkel végzett klinikai próbák eredményei biztatóak, ám legalább még három évre lesz még szükség ahhoz, hogy az okos kontaktlencse forgalomba kerülhessen.

Megosztás Facebookon