Egészség

Egészséges ételek, amik kicsinálják a gyomrodat

Te is azért eszel ilyen ételeket, hogy egészséges legyél? Pedig ezekkel mind ártasz a gyomrodnak!

Az új évben diétázni kezdtél, egészségesen táplálkozol, mégis fáj a gyomrod. De mitől van ez? Az egyik híres táplálkozási terapeuta szerint az a probléma, hogy vannak olyan egészségesnek gondolt ételek, amelyek a lebontás során rengeteg gázt termelnek, azaz erősen puffasztóak.

Íme a lista:

Teljes kiőrlésű lisztek
Tele vannak rostokkal, ezért a bélrendszert tisztítják, de sokaknak okoznak emésztési problémákat. Ha neked is problémád van az ilyenekkel, akkor válassz más gabonákat, például rizst, quinoát, kölest.

Egészséges ételek, amik kicsinálják a gyomrod

Brokkoli, karfiol, káposzta és más keresztesvirágúak
A legtöbben azt gondoljuk, hogy minden zöldség jó, de a magas keményítőtartalmú zöldségek megterhelhetik a gyomrot. De nem minden keményítő, csak az úgynevezett oligo-, di-, monoszaharidok és poliolok. Ha te sem bírod ezeket, akkor válassz ezektől mentes zöldséget, például rukkolát, paprikát, sárgarépát, paradicsomot, cukkinit, bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és banánt.

Fermentált élelmiszerek
Ide tartoznak a savanyú káposzta és egyéb erjesztett ételek, mert minden eljárás után marad hisztamin a zöldségekben. Ha a hisztamint lebontó enzimek hiányoznak, akkor elszaporodhatnak olyan baktériumok a bélben, amik gázokat képeznek, és gyomorégést okozhatnak. Ha észrevetted, hogy neked is problémáid vannak az ilyen ételekkel, akkor tarts probiotikumkúrát.

Fokhagyma és vöröshagyma
Sokan vannak olyanok, akik puffadnak ezektől a hagymaféléktől, mert a méregtelenítést segítő ként nehezen tudják lebontani. Ennek egyik legjellemzőbb jele az, hogy záptojásszagú gázokat eregetünk. Ha te is észrevetted ezt magadon, kerüld a hagymákat, és inkább olyan zöldségeket válassz, amik nem okoznak problémát a gyomrodban.

Olvass tovább puffadás témában az NLCafén!

MSN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top