Egészség

Az emberek be sem férnek a világ legkisebb 3D-mozijába

A látás evolúcióját vizsgálták a Newcastle University kutatói egy nemrégiben lezárult kutatás során. Annak érdekében, hogy jobban megértsék a térlátás képességének fejlődését, speciális 3D-szemüvegeket készítettek és egészen apró kísérleti alanyoknak vetítettek 3D-filmeket.

A Scientific Reportson megjelent kutatási anyag szerint nem csak a gerinces élőlényeknél fejlődött ki az úgynevezett sztereolátás, vagyis a térbeli látás képessége. Ez a felfedezés új távlatokat nyitnak a robotika területén, a kutatási anyag alapján ugyanis olyan új algoritmusok jöhetnek létre, amelyek egyszerűbben értelmezhetővé teszik a térbeli mozgást a robotok számára.

“Elnézést, de ön a helyemen ül” – indul a sáskamozi! (Fotó: NCU)

A térbeli látáshoz az agynak komoly számítási kapacitásra van szüksége, ugyanis a két szem fókuszpontja máshol helyezkedik el, így az agynak “össze kell raknia” a két látóidegen keresztül érkező eltérő képet egy egységes térbeli látvánnyá.

A legkisebb mozirajongók

Ahhoz, hogy feltételezésüket a kutatók igazolhassák, apró 3D-szemüvegeket készítettek, majd ezeket imádkozó sáskákra adták, és különböző rovarokat ábrázoló képsorokat vetítettek le nekik, miközben figyelték a reakcióikat. A feltételezés, amely szerint a gerincesekhez képest lényegesen primitívebb idegrendszerű ízeltlábúak is képesek a térlátásra, abból indult ki, hogy az imádkozó sáska a rovarvilág egyik legrettegettebb vadásza, azonban a zsákmány elejtéséhez nélkülözhetetlennek tűnt a térlátás képessége.

Már csak a miniatűr popcorn hiányzik (Fotó: NCU)
Már csak a miniatűr popcorn hiányzik (Fotó: NCU)

“A térbeli látást gyakran használják a percepció modellezésére – írta a kutatási anyagban Jenny Read, a Newcastle University kutatója. – Azonban minden ezzel kapcsolatos ismeretünk kizárólag a gerincesek megfigyeléséből származik.”

A 20. század nyolcvanas éveiben már végeztek vizsgálatokat, amelyek arra utaltak, hogy az imádkozó sáskáknak van térlátása. Azonban az akkori kísérlet során csupán korlátozott mértékben tudták feltérképezni az ízeltlábúak szemének működését.

A mostani kísérletben olyan 3D-szemüvegeket adtak a sáskákra, amelyeknél az egyik lencse piros, a másik kék. Vagyis ezekhez hasonlít a legjobban, a sáskák esetében ugyanis zöld és kék színeket használtak, mivel a rovarok nem látják túl jól a vörös színt.

A kísérlet során először kétdimenziós, “normál” filmet vetítettek a sáskáknak különböző rovarokról. A sáskák nem reagáltak, azonban amikor a filmet lecserélték a 3D-s változatra, a sáskák azonnal elkezdtek kapkodni a zsákmány után.

Ki mondta, hogy egy sáska nem lehet trendi? (Fotó: NCU)
Ki mondta, hogy egy sáska nem lehet trendi? (Fotó: NCU)

“A sáskáknak készült 3D-filmek segítségével egyértelműen bebizonyítottuk, hogy a rovaroknál létezik a térlátás képessége” – írták a kutatók. A vizsgálat következő szakaszában azoknak az algoritmusoknak a működését tervezik felderíteni, amely az ízeltlábúak egyszerűbb idegrendszere számára is lehetővé teszi a két szem által látott kép egyesítését.

További cikkek a harmadik dimenzióról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top