Egészség

Kellemetlen meglepetés érhet az orvosi rendelőkben

Egyre többen az orvosi rendelőkben szembesülnek azzal, hogy nem érvényes a taj-kártyájuk. Ennek oka: vagy a munkáltató nem fizeti a tb-járulékot, vagy a magánszemély nem teljesíti az előírt havi befizetést.

A társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság akkor jár, ha munkaviszonnyal rendelkezel, vagy iskolába jársz. Sokan csak az orvosi vizsgálatok során szembesülnek azzal, hogy érvénytelen a társadalombiztosítási jogviszonyuk és a taj-kártyájuk.

A TB egy kockázatközösség, amelyben a részvétel kötelező

Az OEP szerint a társadalombiztosítás egy kockázatközösség, amelyben a részvétel mindenki számára kötelező. Tehát függetlenül attól, hogy megbetegedtél-e vagy sem, a törvény szerint meghatározott járulékokat fizetni kell még akkor is, ha csak a magánkórházak szolgáltatásait veszed igénybe. Azoknak, akik iskolába járnak, vagy be vannak jelentve a munkahelyükre, ez nem jelent gondot. De érdemes figyelniük a két munka között lévőknek, és azoknak, akiknek már lejárt a diákigazolványuk.

Járulékfizetési kötelezettség terheli például azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk. Mert ha bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkezel, nem vagy egyéni vállalkozó, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned a biztosításod érvényességéhez. Ennek összege 2016. január 1-től havi 7050 forint, vagyis napi 235 forint, amit minden hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken kell teljesíteni. 2010 és 2013 között folyamatosan nőtt az egészségügyi járulékot fizetők száma. 2012-ben közel 195 ezren, 2013-ban már 213 ezren fizették maguknak tb-hozzájárulást. Ez a szám azonban 2014-ben jelentősen, csaknem 184 ezer főre csökkent, ennek oka az lehet, hogy sokan főállásban helyezkedtek el.

Kellemetlen meglepetés érhet az orvosi rendelőkben

Így ellenőrizheted, hogy a munkáltató befizeti-e a járulékokat

  • Kérhetsz igazolást a munkáltatótól a társadalombiztosítási nyilvántartásba vételről, a bejelentésről és a befizetett járulékokról.
  • Lekérdezheted az ügyfélkapun keresztül az egyéni TB-számládat, amely tartalmazza, hogy melyik munkáltató, mikor, és milyen összegben teljesített járulékot utánad. Megtudhatod egyúttal azt is, hogy bejelentettek-e, és a munkabéred után a megfelelő összegű járulékokat befizették-e.

Abban az esetben, ha a jogviszonyod rendezetlen, az orvosnál a státuszod “piros lámpát” mutat. Ettől függetlenül továbbra is jogosult lehetsz az egészségügyi szolgáltatások teljes körére, tehát operációkat is elvégeznek rajtad, ha az indokolt. De az egészségügyi intézménynek jeleznie kell, hogy a taj-kártyád érvényét vesztette.

A NAV felszólít a fizetésre

Amennyiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megállapítják a tartozást, először felszólítást küldenek a jogosultságod igazolására. Ha a levél kézhezvételétől számított 8 napon belül hitelt érdemlően nem tudod bizonyítani, hogy a befizetések elmaradása önhibádon kívül történt, a NAV visszamenőlegesen számítja ki a befizetendő összeget, és szólít fel annak teljesítésére. Természetesen, ha a munkáltató nem fizetett, akkor a felelősség téged nem érint – írja a Pénzcentrum.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top