Egészség

Nincs még járvány, de érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Nincs még influenzajárvány hazánkban, ez azonban nem jelenti azt, hogy a védőoltást ne lenne érdemes beadatni.

Bense Tamás háziorvos szerint nincs influenzajárvány Magyarországon, de érdemes kérni a védőoltást, ami 90 százalékos védettséget biztosít. A háziorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában hozzátette ugyanakkor: a vírus génanyagában történt minimális mutáció nagyobb járványt is okozhat, de az oltás ilyenkor is alapvédelmet ad.

Megjegyezte: Magyarországon évek óta nem regisztráltak olyan maradandó károsodást, szövődményt, amelyet az oltóanyag okozott volna.

Az influenza elleni védőoltást térítésmentesen kaphatják meg többek között a 60 éven felüliek, de számos további kockázati tényező esetén is jár az ingyenes vakcina, mint például az asztma (ami akár allergiás eredetű is lehet) vagy egy meglévő szív- és érrendszeri betegség. A jogosultak köréről a www.antsz.hu/influenza oldalon lehet tájékozódni.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás mind-mind megelőzhető védőoltással. Emellett elkerülhető a betegszabadság miatti anyagi veszteség, megtakarítható a gyógyszerekre – ráadásul sokszor feleslegesen – elköltött összeg. Az influenza megelőzésének leghatékonyabb, legbiztonságosabb és legolcsóbb módja a védőoltás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top