Egészség

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

Ha már úgyis fogadkozunk most, legalább olyan dolgokat fogadjunk meg, amik a testi-lelki egészségünket szolgálják. Nem is olyan nehéz az egészséges életmódot bevezetni az életünkbe, ha kis lépésekben, apránként alakítjuk ki a pozitív szokásokat.

Minden a kis döntéseken múlik, hogy most, ebben a pillanatban úgy döntünk, hogy megesszük azt a nagy tál csülkös sztrapacskát, vagy választunk helyette valami egészségesebb ebédet. Vagy amikor épp csak nassolnánk valamit, akkor hogyan döntünk: chips vagy aszalt almakarikák. Nem a fogyás a cél, hanem az egészséges, test-lelki kiegyensúlyozottság. Hosszú távon ez szolgálja az érdekünket, és ha csak annyin múlik, hogy hetente beiktatunk húsmentes napot az életünkbe, vagy hogy mindennap 20 percet szánunk valamilyen testmozgásra, akkor igazán megéri ezeket az apróságokat megtenni saját magunkért.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

1. Egyél több olajos magvat

A kutatások azt igazolták, hogy azok, akik hetente legalább háromszor esznek valamilyen olajos magvat, könnyebben tartják a súlyukat – vagy adják le a felesleget, ha van –, és még a bőrük is ránctalanabb. Ennek egyszerű az oka: az olajos magvakban sok protein, E-vitamin, Omega3 zsírsav, cink és szelén van, amik megvédik a bőrt a kiszáradástól, és a késleltetik a ráncosodást. Úgyhogy ha az a cél, hogy vékonyabb legyél, és simább legyen a bőröd, akkor egyél hetente három marék olajos magvat, szórhatod a reggeli müzlidre, vagy készíthetsz belőlük saját proteinszeletet, így legalább mindig egészséges nassolni való is lesz nálad.

2. Kezdj minden hetet egy szabadtéri edzéssel

Ha teheted, akkor minden hétfőn reggel kezdd egy friss levegőn végzett edzéssel a napodat, ami beindítja az endorfintermelést benned, az energiaszinted az egekbe ugrik, és úgy indulsz neki a hétnek, hogy örömmel nézel az akadályok elé. Ha pont nem egy nagy mező mellett laksz, hogy ott szaladgálj, akkor az is segíthet, ha kimész az erkélyre, és ott végzel egy pár perces nyújtógyakorlatot, ez talán mindenkinek beilleszthető a napirendjébe.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

3. Szerezz természetes D-vitamint

Amikor kisüt a nap, te máris tartsd oda az arcodat, mert 10 perc napfürdő is elég ahhoz, hogy a szükséges D-vitaminadagot megkapja a szervezeted aznapra. Az a legjobb, ha a hasadat is tudod szó szerint süttetni a nappal, mert ez az a bőrfelület, ahol a leghatékonyabban fel tud szívódni a D-vitamin a napsütéstől.

4. Töltsd fel magad avokádóval

Az avokádó körül nem véletlenül van akkora felhajtás, csodálatos gyümölcs, nemcsak a reggeli zöld turmixba való. A csokoládés édességek például sokkal krémesebbek és egészségesebbek lesznek az avokádótól. De sós salátákba is tökéletes.

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Mivel nemcsak a testi, hanem a lelki egészségedre is figyelned kell, az egyik legfontosabb fogadalmat érdemes meghoznod jövőre. Az élet minősége múlik azon, hogy állandó elégedetlenségben töltöd, vagy inkább hálával kelsz fel mindennap. Ha összehasonlítod magad másokkal, szinte biztos, hogy a saját szemedben vesztesként kerülsz ki, mert mások valahogy mindig sokkal sikeresebbnek és boldogabbnak tűnnek. Inkább gyakorold, hogy hálát érezz mindazért, amid már van, és menj előre a céljaidért.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

6. Cseréld le a kávét

Az lenne az ideális, ha frissen facsart gyümölcslére tudnád lecserélni a reggeli kávét, vagy próbáld ki a zöld turmixot napindításként. Mindkettő feltölt energiával, segíti az emésztésedet, és még egészséges is. De már az is remek megoldás – és egyszerűbb, mint a turmixolás –, ha a kávé helyett egy nagy pohár citromos vizet iszol.

7. Nassolj okosan

Rengeteg kalóriát fogyasztunk azzal, hogy észre sem vesszük, csak nassolunk valamit, ami hirtelen a kezünkbe akad. Ha kontroll alatt tartod a nassokat, akkor sokkal fittebbé válhatsz úgy, hogy nem teszel nagy erőfeszítéseket érte. Tarts magadnál olajos magvakat, proteinszeletet, készíts otthon gyümölcs joghurtot vagy zöldségekből chipset magadnak.

8. Igyál zöld teát minden főétkezés után

A zöld tea magas antioxidánstartalma segít az anyagcseréd helyreállításában, ezért javasolják, hogy egy csészével igyunk meg minden reggeli, ebéd és vacsora után.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

9. Maradj mozgásban

Az izmok nemcsak azért fontosak, hogy mutogatni lehessen őket a strandon, hanem az egészségünk érdekében is kell, hogy ne zsírosodjunk el. Nem testépítésről van szó, csak arról, hogy találj valami olyan mozgásformát, ami örömet szerez neked, és azt rendszeresen csináld. Lehet ez annyi akár, hogy egy megállóval előbb leszállsz, és sétálsz egy fél órát hazafelé vagy összefogsz egy barátnőddel, és együtt mentek kocogni esténként, szinte mindegy, mi az, csak építsd be a napi rutinodba a mozgást.

10. Rajzold meg a céljaidat

Nem szó szerint kell lerajzolni, csak a fejünkben megjeleníteni a céljainkat képekben, mert a pszichológusok szerint így sokkal inkább mindent megteszünk majd értük. Fogalmazd meg szavakkal is, mit szeretnél elérni az életben, és fesd le magadban, így sokkal motiváltabb leszel.

11. Igyál több vizet

A tested több mint 70 százalékban vízből áll, úgyhogy tényleg létfontosságú a megfelelő hidratálás. Számold ki, hogy a te testednek pontosan mennyi vízre van szüksége: 43 ml víz/kg kell neked naponta, ha stresszesebb, izzadósabb vagy. A minimális mennyiség, ami kell a testnek: 35 ml víz/kg/nap.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

12. Meditálj

A stressz a testedre és lelkedre is káros hatással van, a boldogságod útjában állhat, és rossz döntésekre sarkallhat. Tisztítsd ki az elmédet azzal, hogy minden reggel 5 perc meditációs légzéssel kezded a napot, pár nap alatt már nagy hatással lesz a hangulatodra.

13. Mindig egy lépést nézz előre

A céljaidat úgy állítsd magad elé egyrészt, hogy realisztikus időkeretet szabsz magadnak, tehát mondjuk nem két hét alatt akarsz lefogyni 20 kilót. Ha például az a célod, hogy leadod a felesleges kilóidat, akkor ne az egészre, csak a következő egy kilóra koncentrálj. Mert 20 kiló nagyon soknak tűnik, és úgy érezheted, nem lehetsz sikeres, de egy kilótól biztos, hogy meg tudsz szabadulni.

14. Hagyd a mérleget

A számok bűvöletében élni kifejezetten frusztráló, és állandó stresszel jár. Ráadásul az izom nehezebb is, mint a zsír, úgyhogy a kilók száma teljesen érdektelen, a lényeg az, amit a tükörben látsz és amit a ruháidon érzel.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2016-ban

15. Találd meg az egyensúlyt

Az egészség az egyensúlyban rejtőzik: a napi rutin, étkezési szokások, munkabeosztás, kapcsolatok és saját magad közötti egyensúlyt kell megtalálnod. Néha túl sok energia megy el az életed egy területére, aminek a többi terület látja kárát, ha például túl sokat dolgozol, nem marad időd a barátaidra vagy saját magadra. A boldog élethez az egyensúlyon keresztül vezet az út, úgyhogy ez mindenképp a fő célkitűzések között legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top