Egészség

Az alvászavar akadálya lehet a jogsi meghosszabbításának

Egy új jogszabály szerint az alvás közbeni légzészavar is akadálya lehet a jogosítvány megszerzésének vagy meghosszabbításának; az intézkedés több százezer embert érinthet.

A változtatás értelmében szigorúbb orvosi alkalmassági vizsgán kell megfelelnie annak, aki jogosítványt szeretne kapni, vagy meg akarja hosszabbítani a már meglévő engedélyét. A 2016-tól megváltozó szabályok szerint az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – a látás-, színtévesztés-vizsgálat, vérnyomásmérés – kiegészül az alvás közbeni légzészavar szűrésével – írja a Népszava.

Az alvászavar diagnosztizálása a háziorvos feladata lesz, ő döntheti el, hogy szükség van-e részletesebb szűrésre. Miután az alvászavarok részletes kivizsgálására kevés helyen van mód, az érintettek hosszú várólistára számíthatnak – írja a lap.

A jogszabályt a baleseti statisztika miatt változtatták meg; míg 2011-ben 186, tavaly 290 közlekedési balesetet történt az utakon a sofőrök elalvása miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top