nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Hűtősapka védi a rákbetegeket a kemoterápia okozta hajhullástól

Hűtősapka védi a rákbetegeket a kemoterápia okozta hajhullástól

A forradalmi találmánynak köszönhetően az emlőrákkal küzdő páciensek haját hűtősapka védheti meg, így nem kell többé tartaniuk a kemoterápia okozta hajhullástól.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Először adott engedélyt egy különleges kemoterápiás hűtősapka árusítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA). A döntés rendkívül jó hír az emlőrákkal küzdő betegek számára, hiszen a sapka használatával elkerülhetik a kemoterápiás kezelés egyik legkellemetlenebb mellékhatását, a hajhullást.

Hűtősapka védi meg a rákbetegeket a kemoterápia okozta hajhullástól

Az FDA 2015. december 8-án engedélyezte a DigniCap nevű termék forgalmazását. A hűtőberendezéshez kapcsolt sapka lehűti a páciens fejbőrét a kemoterápia alatt, így az jelentősen csökkentheti a hajveszteséget. A fagyponthoz közeli hőmérséklet hatására csökken a fejbőrben a véráramlás, ez pedig megnehezíti a rákellenes szerek számára, hogy elérjék és károsítsák a hajtüszőket.

Az ötlet évtizedekkel ezelőtt született meg, és ma már világszerte árulnak különböző hűtősapkákat. A svéd Dignitana AB által gyártott DigniCap azonban az első, amelyre az FDA is áldását adta.

További kemoterápia, haj témájú írás az NLCafén

Fotó: Dignicap

Megosztás Facebookon