Egészség

Szuperkórház lehet a Szent János Kórházból, bár ma még közel sem az

Szennyvíz, penész, mocsok: elképesztő állapotban van a Szent János Kórház pszichiátriája. Ennek ellenére ez a kórház lehet a főváros új szuperkórháza, ahhoz azonban még komoly változások kellenek.

Szennyvíz, penész és mocsok a pszichiátrián

Újonnan ácsolt gerendák tartják a falat a Szent János Kórház pszichiátriai részlegén, a ház csövei repedeznek, penészfoltok terülnek el a falakon. Legalábbis ez derül ki a Népszabadság riportjából. Az orvosok szobáját lezárták, mert már használhatatlan volt. A férfivécében szennyvíz csöpög fentről, a plafon beázik, a kórtermekben hullik a vakolat a falakról. Egy beteg szerint a terápiás foglalkozásoknak helyet adó pincét többször elárasztotta  a szennyvíz. Kázmér Tibor főigazgató azt mondta, hogy negyven éve nem volt átfogó felújítás, és a fenntartó segítsége nélkül nem is tudnak változtatni ezen. “A gondot saját erőnkből nem tudjuk megoldani, s ez alapvetően nem is a mi feladatunk lenne” – mondta a főigazgató. A János pszichiátriai körülményei nem egyediek, szinte minden eddig vizsgált helyen rettenetes állapotokat találtak – mondta el Székely László ombudsman.

Mégis szuperkórház lesz?

A kormány döntése értelmében lesz egy budai, központi szuperintézmény, ami akár a  Szent János Kórház is lehet. Döntés egyelőre nem született, de valószínűnek látszik, hogy itt létesül Budapest új intézménye. Hogyan valósulhat meg mindez? Erről kérdeztük Nyulasi Tibort, az intenzív osztály osztályvezető főorvosát, aki 30 éve dolgozik a Szent János Kórházban.

  • Az első és legfontosabb szempont, hogy milyen struktúrával rendelkezik az intézmény: itt ugyanis megvan a végleges sürgősségi ellátás lehetősége, mind a felnőtteknél, mind pedig a gyerekeknél. Tehát a kórháznak minden részlege már megvan és működik, ami a betegek ellátásához kell a beérkezéstől egészen a gyógyulásig. Ebben a budapesti kórházak közül a János egyedülálló.
  • A fekvése is nagyon jó, hiszen a Budakeszi út, a Hűvösvölgyi út és a Városmajor háromszögében fekszik, az agglomerációból is jól megközelíthető. Budakeszi, Páty, Perbál, Zsámbék lakói is könnyen idejutnak. A tömegközlekedése is kiváló, rengeteg busz, villamos jár a környéken, és a parkolási lehetőségei is egyedülállóak Buda viszonylatában, hiszen mind a Diós-árok, mind a Kútvölgyi úton lehet parkolni. Ez is fontos, mert a betegek jó része autóval közlekedik, illetve a hozzátartozóik is.
  • Közel van a Városmajori Kardiológiai Központ, tehát a kórháznak ezt a részét nem kell fejleszteni, mert megoldott a közelben a speciális ellátás. Ez rengeteg pénz megtakarítását jelenti.
  • A Jánosnak hatalmas a területe, vagyis a további terjeszkedés sem kizárt, az épületek között parkosított kert van, tehát a betegek ki tudnak menni a szabadba sétálni jó időben, ez sem jellemző a legtöbb kórházra.
  • A régi épületek felújításával és egy esetleges új, központi épület felhúzásával akár alkalmassá is válhat a szuperkórház szerepének betöltésére, de a főorvos szuperkórház helyett  inkább egy zöldövezeti, fenntartható, emberközeli kórháznak hívná az eljövendő, új Jánost.
Ellentmondásos hírek a Jánossal kapcsolatban: szuperkórház lehet, de még közel sem az

Ebben a kórházban egyébként nincs aneszteziológus-hiány, bár ahogyan minden kórház, így a János is létszámhiánnyal küzd, szakképzett ápolóból és jól képzett szakemberekből sosem elég. A legtöbbször a fizetés nagysága miatt mennek más intézményekbe dolgozni a szakemberek, vagy nagyon sokan külföldre indulnak dolgozni, szintén a jobb fizetés és a jobb körülmények miatt. Nyulasi főorvos szerint a munkakörülményekben ez egyik legfontosabb tényező a beosztás, ő maga igyekszik a saját osztályán részmunkaidőben újra hadrendbe állítani a kisgyerekes anyukákat, akiknek jól jön a részmunkaidő a pici mellett, míg a kórháznak szüksége van a képzett munkaerőre. Az új kórház egyébként vonzza a szakembereket: mindenki szívesen dolgozik egy felújított, jó állapotú intézményben. Ahogyan a főorvos fogalmazott: a dolgozói elégedettség növelésében egy betonkeverő megjelenése is segít, hiszen azt sejteti, hogy épül, szépül, korszerűsödik a kórház. A János Kórházban egyébként egy 1,1 milliárdos költségű röntgenfelújítás zajlik éppen, ekkora volumenű beruházás nem volt az elmúlt 30 évben.

 Még több az egészségügy állapotáról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top