Egészség

Levágott ujjak, élő halottak és öncsonkítás – Bizarr, hátborzongató szokások a világból

Az egyik tabu, a másik egyenesen felháborító vagy gyomorforgató, és mindegyik különösen bizarr. Vannak kultúrák, ahol ezeket a szokásokat még mindig aktívan űzik, elborzasztva ezzel a hozzánk hasonlókat.

Ujjak levágása

Indonéziában a dani törzsben, ha meghal egy családtag, az a szokás, hogy a nők nemcsak lélekben, hanem fizikai szinten is kimutatják fájdalmukat: konkrétan levágják az ujjaik egy részét. Mielőtt amputálnák az ujjaikat, harminc percig elszorítják egy madzaggal érzéstelenítésként, majd a rituálé után kiégetik a sebeket. Kétségtelenül ez az egyik legfurcsább rituálé a világon, amit az ősi szellemek békessége kedvéért végeznek.

Fotó: Ulet Ifansasti/Getty Images
Fotó: Ulet Ifansasti / Getty Images

Emberevés

A dél-amerikai yanomami törzs gyakorló emberevő törzs, bár nem az arra tévedt turistákat fogyasztják, csak a saját törzsük tagjait, rendszerint akkor, ha elhaláloztak. Ez nem sima kannibalizmus, hanem endokannibalizmus, ami egy hozzájuk közelálló személy elvesztése esetén a szeretet és a tisztelet jele. Azért teszik, mert ezzel a rituáléval segítik a halott lelkét, hogy megtalálja az utat a paradicsomba.

A hagyomány szerint a tetemet levelekbe tekerik és 30-45 napig hagyják, hogy a rovarok elvégezzék a dolgukat rajta, majd összegyűjtik a csontjait, porrá őrlik és banánlevesbe keverik, amiből a törzs minden tagja eszik. Egy év múlva a halott hamvait ugyanígy levesbe keverve elfogyasztja a törzs.

Bizarr, hátborzongató szokások

Együtt élni a halottal

Az indonéz toraja népcsoport egészen különleges módon adja meg a tiszteletet a hallottainak: exhumálják, speciális gyászruhába öltöztetik őket és körbevonulnak velük a faluban. Az évtizedek óta eltemetett falubeliekkel ugyanúgy ezt teszik, mint a frissebb holtakkal. Abban hisznek, hogy az ember akkor tud átjutni a túlvilágra és találhat végső nyugalmat, ha visszajut oda, ahol született, ezért minden évben megtartják a holtak felvonulását, amivel szimbolikusan segítenek nekik hazatérni.

Bizarr, hátborzongató szokások

Ainu medveünnep

A japán őslakosok medvéket áldoznak fel, hogy áldásban részesüljenek, mivel hagyományaik szerint a hegyek istene medve képében jár köztük, neki ajánlják fel a medve áldozatokat. Az áldozatnak befogott medvebocsokat az asszonyok nevelik két évig, majd levágják őket, a férfiak isznak a vérükből, esznek a húsukból. A fejüket levágják és ételt, italt tesznek eléjük. Ma már ritkán, de néhol még mindig gyakorolják ezt a hátborzongató rituálét.

Bizarr, hátborzongató szokások

Öncsonkítás

A síita muszlimok nagy ünnepe az Asúra, amit Husszein imám, Mohamed próféta unokájának tiszteletére tartanak, aki a kerbalai csatában hunyt el. Annyira osztozni akarnak a fájdalmában, hogy tényleg fájdalmat okoznak maguknak különféle módokon. Manapság az ünnepen a kiválasztott férfiak a fejüket vagdossák tőrökkel, mivel Husszein imámot is hasonlóképpen ölték meg ellenségei. Azért ontják ki a saját vérüket, hogy megbocsátást nyerjenek, amiért nem voltak ott, hogy megmentsék Husszeint.

Bizarr, hátborzongató szokások

Vidd át a feleségedet parázson

Nem annyira bizarr, mint inkább érdekes Kína egyes részein az a hagyomány, miszerint a férjnek át kell vinnie az ölében a feleségét egy parázsló szénnel teli gödrön. Csak ezután kezdhetik el közös életüket a közös házukban, mint férj és feleség. A tradíció szerint a rituálé abban segít, hogy a feleség könnyen és sikeresen szüljön majd. A tűzön járás máshol azt a célt szolgálja, hogy megelőzzék a természeti katasztrófákat.

Bizarr, hátborzongató szokások

Az eszkimók temetkezési rituáléja

Kevésbé ismert tény az eszkimókról, hogy amikor az idősek elérnek egy bizonyos kort vagy halálukon vannak, egy úszó jéghegyen szabadon bocsátják őket a halálnak. Bár ez a hagyomány mára már szinte kihalt, régen azért tartották ezt a szokást, mert hittek a halál után életben, és ezzel a rituáléval méltóságteljes és békés eltávozást biztosítottak az öregeknek.

Bizarr, hátborzongató szokások

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top