Egészség

Tényleg rossz a nagy dózisú vitamin szedése?

Ebben a betegségekkel teli időszakban hajlamosak vagyunk túltolni a napi vitaminadagunkat annak érdekében, hátha idén nem betegeszünk meg. De vajon jó ötlet?

Ha egészségesen táplálkozol, akkor elvileg nem kellene több vitamint szedned, mint a napi ajánlott beviteli érték (RDA), azaz nem lenne szükséged semmilyen egyéb multivitamin-tablettára. De ha tápanyagszegény az ételed, akkor bizony nem árt, de vigyázz, hogy mennyi tablettát vagy kapszulát szedsz, ne lépd túl a napi ajánlott bevitel mennyiségét.

A nagy dózisú vitamin szedése tényleg rossz?

Persze van olyan, hogy az orvostudomány nagyobb mennyiségű vitaminnal kezel betegségeket, például rákot vagy erős vitaminhiányt, de nagy eséllyel te nem tartozol az ilyen betegek közé. És nagyon elterjedt tévhit, hogy a több, az jobb!

Ezért, ha lehet, maradj a normális mennyiségeknél, főleg a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, F-, K-vitaminok) esetében, mert azok könnyen túladagolhatók.

Olvass tovább vitamin témában az NLCafén!

Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top