Egészség

Tévhitek az egészségünkről, amiket még mindig elhiszünk: az antioxidáns tabletták meghosszabbítják az életünket

A táplálkozásunk során keletkező úgynevezett szabad gyökök különböző betegségeket okoznak. Az antioxidánsok kitakarítják a szervezetünkből ezeket a problémás molekulákat. Logikusnak tűnhet a következtetés, hogy ezek szerint az antioxidánsok fogyasztása meghosszabbítja az életünket. Igaz? Nem. Tudományos magyarázat alább.

A szabad gyökök a tápanyagok lebomlása során vagy külső hatásokra keletkező rendkívül reakcióképes molekulák, amelyek roncsolhatják sejtjeinket, illetve a DNS-t, ami idővel egészségünk romlásához vezethet. A hetvenes években a kutatók úgy vélték, ráleltek a szabad gyökökkel kapcsolatos megoldásra, az eredmény pedig egy jól jövedelmező üzletág lett.

Felejtsük el a méregdrága pirulákat, az egészséges táplálkozással sokkal jobban járunk! (Fotó: Tumblr)
Felejtsük el a méregdrága pirulákat, az egészséges táplálkozással sokkal jobban járunk! – fotó: Tumblr

Linus Pauling Nobel-díjas kémikus például lelkesen népszerűsítette a hatalmas adagban bevitt vitaminokat anélkül, hogy tudományos bizonyítékokra várt volna, a fogyasztók pedig az eszmével együtt a drága tablettákat is benyalták.

Nem használ, de legalább árt

A XX. század kilencvenes éveiben aztán elkezdték alaposabban megvizsgálni a különböző vitaminokat és táplálékkiegészítőket, a béta-karotintól kezdve az E- és C-vitaminig. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy bár a vegyületek antioxidáns hatása kimutatható laboratóriumi környezetben, azokat tablettaként fogyasztva semmilyen előnyös hatást nem tapasztaltak.
Ráadásul akár kárt is okozhatunk magunknak, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk ezeket a vegyületeket. Egy 2007-ben, a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent összehasonlító tanulmány közel 70 kutatási anyag eredményeit vetette össze, ami mintegy 230 000 ember bevonásával készült. A tanulmány rámutat, hogy a túlzott mennyiségben fogyasztott béta-karotin, valamint A- és E-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők nemhogy nem hosszabbították meg a várható élettartamot, hanem növelték a halálozási arányt a vizsgált személyek között.

A miértre a választ Barry Halliwell, a National University of Singapore biokémikusa és elnöki főtanácsadó adta meg a Nutrition Reviews szakfolyóiratban. A szakember szerint elképzelhető ugyanis, hogy a szabad gyökök hatására a sejtek saját védelmet “építenek ki” az antioxidánsokkal szemben. A szervezet saját védelmi mechanizmusa pedig jóval hatékonyabb, mint a külső forrásból bevitt antioxidánsok, így nagy mennyiségben fogyasztva azokat, csupán a szervezetünk természetes egyensúlyát borítjuk fel.

Sok zöldség, sok gyümölcs, kevés tabletta (Fotó: Tumblr)
Sok zöldség, sok gyümölcs, kevés tabletta – fotó: Tumblr

Ha pedig ez így van, az annyit jelent, hogy a zöldségek fogyasztásának előnyei közül ki kell emelnünk a természetes, jól hasznosuló antioxidánsok bevitelét.

Az üzenet tehát annyi, hogy a méregdrágán kínált antioxidánsnak kikiáltott pirulákat és egyéb termékeket nyugodtan el lehet felejteni. A változatos és kiegyensúlyozott étrend és életmód, mint mindig, ebben az esetben is jobb megoldás.

Cikksorozatunk előző részeiben arról a két tévhitről írtunk, amely szerint napi 8 pohár vizet kell inni, illetve, hogy a cukortól a gyerekek hiperaktívak lesznek.

További cikkek az antioxidánsokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top