Egészség

Gambiában betiltották a női genitális csonkítást

Újabb ország tiltotta be a brutális és veszélyes hagyományt, a női genitális csonkítást. Végre!

Yahja Jammeh, Gambia elnöke betiltotta országában a nők genitális csonkítását, mondván hogy azt az iszlám vallás nem teszi szükségessé. Bejelentése rendkívül pozitív nemzetközi visszhangot kapott, különösen, mivel nem lehetett számítani rá.

Gambiában betiltották a női genitális csonkítást
Yahja Jammeh

Az Unicef jelentése szerint a Gambiában élő nők háromnegyede túlesett már a női körülmetélés néven is ismert beavatkozáson.

A női genitális csonkítás célja, hogy a csikló és a külső nemi szervek mindkét oldalának megcsonkításával biztosítsák minél tovább a szüzességet, és csökkentsék a nemi gyönyört. A szeméremajkaknak mindenekelőtt védőfunkciójuk van, ám a kis- és a nagyajkak között található Bartholin-mirigyek kivezetőcsövei váladékot termelnek aktusnál, ennek hiányában a nemi aktusnál a hüvelybemenet száraz marad, a nő a szerelmi aktusnál csak fájdalmat érez. A csonkolás után a hüvely védtelen a különböző fertőzésekkel szemben, és a csonkításon átesettek körében gyakoribb a meddőség, vagy fogyatékosan születnek a gyermekek.
A női nemi szerv megcsonkítása egyetlen célt szolgál: az együttlét örömétől megfosztott nő garantáltan hűséges felesége lesz urának, hiszen semmi késztetése sincs arra, hogy másnál keresse a gyönyört.
 

A női nemi szerv csonkításának tilalma azonnali hatállyal érvénybe lépett Gambiában.

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top