Egészség

7 meglepő ok a székrekedés mögött

Majdnem minden negyedik embert érinti élete során a székrekedés. Olyan okokat sorolunk fel a kellemetlen tünet mögött, amelyekre eddig talán nem is gondolnál.

Ha nem megy a reggeli vécészeánsz, akkor könnyen lehet, hogy olyan egyszerű, és talán mindenki számára ismert okok állhatnak a háttérben, mint az alacsony rostbevitel, nem elegendő vízfogyasztás vagy a mozgáshiány.

Ilyen esetekben viszonylag egyszerű a székrekedés kezelése, több rostot kell enni, több folyadékot inni, és többet mozogni.

De nem mindig ilyen egyszerű a megoldás, ha betegség áll a háttérben.

Nézzük, milyen betegségek okozhatnak székrekedést!

1. Pajzsmirigy-alulműködés
Ezen betegség kihat a simaizmok működésére is, ilyen esetben az elfogyasztott étel a lelassult izomműködés miatt nem képes haladni a bélrendszerben.

2. Depresszió
Depresszió hatására a test működése megváltozik, és mivel a depressziótól szenvedők hajlamosak akár az egész napot ágyban tölteni, ez a mozgáshiány könnyen székrekedéshez vezethet.

7 meglepő ok a székrekedés mögött

3. Gyógyszerek mellékhatásaként
Bizonyos fájdalomcsillapítók, mint az ópioidok vagy a narkotikumok, antidepresszánsok, az alumínium- vagy kalciumtartalmú szerek, epilepszia-gyógyszerek vagy Parkinson-kór-ellenes szerek, esetleg vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek lelassítják a testi funkciókat, többek között a bélműködést is, így könnyen okozhatnak székrekedést.

4. Étrend-kiegészítők
A kalcium és a vas jól ismert hatásúak a hasmenés kezelésében. De ha nincs hasmenésünk, okozhatnak székrekedést. Ilyen esetben ajánlott magas rosttartalmú diétát tartani, de ha ez kevés, kiegészítheted a kezelést valamilyen kíméletes hashajtóval.

5. Terhesség
Az olyan terhességi hormon, mint a progeszteron, lazítja az izmokat, ami kihat a bélrendszer simaizmaira is, ezért azok működése lassul ebben az időszakban.

7 meglepő ok a székrekedés mögött

6. Hashajtó-túlhasználat
Akármilyen furcsán is hangzik, a túl sok hashajtó ellenkező hatást válthat ki. Ilyen esetben csökkentsük vagy egy időre hagyjuk el ezeket a készítményeket, amíg helyre nem áll a korábbi, normális bélműködés.

7. Irritábilisbél-szindróma (IBS)
Ez a krónikus bélbetegség az emberek 20 százalékát érinti élete során, tehát igen gyakorinak nevezhető. Az IBS-t gyakran kísérik görcsök, amelyek késleltetik a vastagbél működését, ezért kialakulhat tőle székrekedés. Érdemes figyelni, mert a székrekedési időszakot követve viszont hasmenés jelentkezik. Ha enyhe a bélirritáció, akkor étrend és életmód-változtatás kezelheti a helyzetet, de közepes vagy súlyos esetben csak gyógyszer segíthet.

7 meglepő ok a székrekedés mögött

8. Csokoládé
Az étcsoki nagyon jó antioxidáns-forrás, de ha a legenyhébb IBS is érint téged, akkor nagy eséllyel székrekedést fog okozni.

Bármelyik ok is áll a tünet mögött, jobban tesszük, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk, hiszen székletproblémákkal jelentkezhet rákos megbetegedés is, amit jobb minél korábban kizárni.

Olvass tovább székelési problémák témakörben:

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top