Egészség

A patikusok is felírhatják a fogamzásgátlót

A patikusok is adhatnak majd – orvosi látogatás nélkül – fogamzásgátlót Kaliforniában és Oregonban.

Egy hosszú kérdőívet kell majd kitölteniük a nőknek: az egészségügyi történetükre kérdeznek majd rá, de ennyi elég lesz ahhoz, hogy a patikában hozzájussanak fogamzásgátlójukhoz az amerikai nők ebben a két államban. Irigyeljük őket, mert így több millió nő sokkal könnyebben jut fogamzásgátlóhoz, ami sokkal egyszerűbbé teszi a családtervezést.

Egy másik amerikai államban, Coloradóban hat éve bevezették az ingyenes fogamzásgátlót, és jelentősen csökkent a nem kívánt terhességek száma.

A patikusok is felírhatják a fogamzásgátlót

A magyar statisztikák szomorú kontrasztot mutatnak a coloradóiakkal: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon az összes szülés 11 százalékánál az anya még tinédzser. 2014-ben például mintegy tízezer tinilány szült gyereket, többségük feltehetőleg nem volt tervezett baba.

A magyar kormány  idén januárban, szembemenve az Európai Bizottság rendelkezéseivel, vénykötelessé tette a sürgősségi, esemény után 72 órán belül alkalmazható fogamzásgátlót, betegbiztonsági szempontokra hivatkozva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top