Egészség

Te tudod, mit kensz magadra?

A szépség "hamis kultuszát" az utóbbi időben annyi támadás érte, hogy ideje nekem is megemlékeznem a témában. A gyártók ma már fűt-fát ígérnek, csak hogy megvásárold a kozmetikumokat, ám nem árt tudni, hogy a szuper hidratálód, vagy az alapozód mit is tartalmaz valójában. Mire figyelj a drogériában?

Az első lépés az egészséges élet és a szép bőr felé, ha megtanulod elolvasni és kielemezni a kozmetikumok összetevőlistáját. Az összetevők a tégelyeken mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve, tehát elöl szerepelnek azok az adalékok, melyekből a legtöbb, míg hátul azok, amelyekből a legkevesebb található a termékekben. Például ha rá van írva egy csomagolásra, hogy a termék sheavajas, de a sheavaj csak az INCI lista vége felé kullog, akkor biztos lehetsz abban, hogy hiába is kened magadra, a bőröd nem fogja érezni a jótékony hatását. Viszont azzal vigyázz, hogy vannak bizonyos összetevők, amelyek kis mennyiségben is hatékonyak. Ilyenek például a retinolszármazékok, hiszen ezek akár ezrelékben is erősen hatnak, így evidens, hogy a lista végén kell, hogy megtalálhatóak legyenek.

Ellenkező esetben valószínűleg elbúcsúzhatnál az arcbőrödtől. Ha célzottan keresel – netán olyan profi vagy, hogy pontosan tudod, milyen összetevőre van szükséged a krémben –, akkor mielőtt vásárolnál, nézz utána, hogy az adott összetevő milyen mennyiségben hatásos. Ha nagy mennyiségben, akkor az INCI lista első 7 helyén kell keresgélned.
Figyelj arra, hogy a termék, amit magadra kensz, ne tartalmazzon irritáló összetevőket. A két leggyakoribb irritáló összetevő az illatanyag, illetve a denaturált szesz.

A folytatásért kattints a Varázsdoboz caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top