Egészség

Ez a leghatékonyabb módszer a fájdalom ellen

A kutatók szerint ez az egyszerű napi gyakorlat jobb a fájdalom csillapítására, mint a placebó. Ez igazi példája annak, amikor az elme győzedelmeskedik az anyag fölött.

Újra kimutatták, hogy az emberi elme hatalmas. A célirányos gondolatokkal az emberek képesek voltak javítani a koncentrációt és meggyógyítani saját magukat is.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a fájdalomcsillapításban a meditáció élen végzett még a placebót is megelőzve – tette közzé a Journal of Science. A placebóhatás egy lenyűgöző jelenség, amely javítja a beteg állapotát, gyakran gyógyítani is képes, holott valódi gyógyszert nem kap az illető. És bár a meditáció hasonlít a placebóhatásra, nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a meditálók tudták, hogy nem kapnak semmilyen gyógyszert, így valóban csak az elméjükre hagyatkozhatnak.

A meditáció ráadásul úgynevezett éber meditáció volt, tehát nem az úgynevezett alfa állapot, ami szinte “öntudatlanul” működik.

Ez hatékonyabb a fájdalom ellen, mint a placebó

A kutatás során minden résztvevőt egy fájdalmas ingerrel stimuláltak, és megkérték őket, hogy írják le, mennyire érzik a fájdalmat, de hogy ez ne lehessen szubjektív, azért egy agyi képalkotó vizsgálattal az agyukat is figyelték.

Meglepő eredmény született, a meditáció kétszer jobban csillapította a fájdalmat a gép szerint, mint a placebó kenőcs, amiről a résztvevők azt gondolták, gyógyszerhatóanyagot tartalmaz. A fájdalom szubjektív érzékelésénél, azaz a szóbeli fájdalomleírásakor pedig háromszor hatékonyabb volt a meditáció.

A módszer remélhetőleg hatékony lehet a krónikus fájdalmaktól szenvedők esetében is.

Forrás: A+

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top