Egészség

Azonos elbírálást a gyógyszereknek és a homeopátiának!

Üdvözlendő eredményt hozott a Magyar Tudományos Akadémia tegnapi szavazása, amelynek értelmében a homeopátiás szerek azonos elbírálás alá esnének a hagyományos gyógyszerekkel.

A Magyar Tudományos Akadémia egyébként a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését támogatta a szavazással. Mint ismeretes, idén korábban az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) 176, a homeopátia témájában született tanulmány elemzésével arra a következtetésre jutott, hogy nincsenek hiteles adatok, amelyek bizonyítanák az ilyen szerek hatásosságát. Ennek alapján az ausztrál orvostudományi kutatások csúcsszerve márciusi állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a homeopátiás eljárások nem alkalmazhatók krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

Gyógyszer vagy homeopátia - mostantól mindegy, a lényeg a tudományos háttér
Gyógyszer vagy homeopátia – mostantól mindegy, a lényeg a tudományos háttér

A Magyar Tudományos Akadémia ezt követően egyhangúan megszavazta, hogy mostantól a homeopátiás szereket is ugyanúgy kell elbírálni, mint a hagyományos gyógyszereket – közölte az MTA hétfőn.

Éljen a tudományos háttér!

A homeopátiás gyógyítás és a tudományos eredményeken alapuló hagyományos gyógyítás támogatói között rendre parázs vita szokott kialakulni, amelyben utóbbiak tudománytalansággal, sarlatánsággal vádolják előbbieket, míg a homeopaták mindenhol a gyógyszerlobbi sátánpatáit és a fogyasztói társadalomban elhülyült, gondolkodásra képtelen embereket látnak. Mi nem szeretnénk állást foglalni, mindenkinek szíve joga azzal kezelni a gondját, baját, amivel akarja.

Annyit azonban megjegyeznék, számomra döbbenetes volt a felismerés, hogy a homeopátiás gyógyszernek nevezett készítményeket úgy forgalomba lehet hozni, hogy nem kell bizonyítani a hatékonyságukat. Eddig semmiféle szabályozás nem vonatkozott. Mert itt volna a kutya elásva: igyekszem most annyira objektív maradni a témával kapcsolatban, amennyire csak emberileg lehetséges, de komolyan az van, hogy emberek úgy tömnek magukba pirulákat, kapszulákat, granulátumokat, mi egyebet, hogy annak a hatásáról fogalmuk sincs? Mármint tudományos értelemben véve?

Másképp megfogalmazva a kérdést: ha valakinek a kezébe nyomnak egy kapszulát, hogy “ezt vedd be, ettől tuti, hogy elmúlik a fejfájásod/vesegörcsöd/gyomorvérzésed/sztrókod, a nővéreméknek is nagyon bevált!”, akkor tényleg bevesszük ezeket az ismeretlen szereket, mindenféle háttér-információ nélkül?

Azonos szabályozást minden gyógykészítményre!

Hangsúlyozom, hogy itt a szóban forgó kapszula lehet homeopátiás, lehet a legkeményebb tudományon alapuló kutatás eredménye, de lehetnek abban akár a dalai láma könnyei is, azt gondolnám, hogy az ember előbb utánanéz, utánakérdez, és aztán eldönti, hogy beveszi-e vagy sem.

Szóval mindenképpen üdvözlendő dolog, hogy a homeopátiás szereket azonos elbírálás alá veszik az egyébként azonos problémára megoldást kínáló gyógyszerekkel. Erre elég nagy szükség volna, mert a homeopátiás szerek – amelyekből az egészségügyért felelős államtitkárság idén júniusi közlése szerint évi kétmillió doboz fogy Magyarországon – sokszor a gyógyszerekhez teljesen hasonló csomagolásban kerülnek forgalomba, illetve olyan tünetekre, betegségekre is ajánlják használatukat, amelyekre az egyébként szigorú tudományos feltételeknek megfelelő gyógyszereket szokták felírni. Ha pedig ez a helyzet, miért nincsenek kéznél az efféle mérési eredmények?

Még egyszer: egy szóval sem mondom, hogy mindenki felejtse el a homeopátiát. Ha valakinek bevált, szíve joga, hogy a jövőben is ezt a módszert használja. Az persze már más megítélés alá esik, ha valaki a családja tagjait – különös tekintettel a gyerekekre – is ilyen szerekkel kezeli, különösen minősített eset az antibiotikumok pótlására szolgáló homeopátiás készítmény alkalmazása, de olyannal is találkoztam már, aki a darázscsípés-allergia során jelentkező, adott esetben akár életveszélyes anafilaxiás sokk ellen is homeopátiás szerekkel védekezne, ha szükség lenne rá. Szerencsére azt nem láttam, hogy ez milyen eredményt hozna darázscsípés esetén, és őszintén remélem, hogy az illetőnek sem kell ezt megtapasztalnia, az anafilaxiás sokk ugyanis nem vicc.

A lényeg tehát az, hogy mostantól végre minden egyes szernél kötelező lesz a tudományos hátteret is megvizsgálni, nem csak a levegőbe beszélve jókat mondani egy-egy készítményről. Persze tudom, a placebohatás is működik, és ezt pontosan azért tudom, mert tudományosan bebizonyították.

További cikkek a gyógyszerekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top