Egészség

Minden ötödik gyerek pszichés problémával küzd

Az egészségügyi világszervezet becslése szerint minden ötödik gyerek küzd valamilyen pszichés problémával. 2020-ra ötven százalékkal nőhet a lelki beteg gyerekek száma.

Egyre nő a pszichoszomatikus betegségek száma a gyerekek körében, az egészségügyi világszervezet, a WHO becslése szerint 2020-ra ötven százalékkal nőhet a lelki beteg gyermekek aránya. A mai fiatalokat magány, kevés baráti kapcsolat jellemzi. A 14-16 éves tinédzserek körében már most is 25 százalékos a boldogtalansági ráta.

“Minden ötödik gyerek valamiféle pszichológiai-pszichiátriai mentális problémával küszködik az élete során legalább egyszer. Bizony érdemes kongatni a vészharangokat, mert ezekből a gyermekekből rossz megközelítési stratégiával bíró felnőttek lehetnek. Gyerekkorban érdemes már a lelki betegség jeleit észrevenni és gyógyítani” – hívja fel a figyelmet dr. Pászthy Bea egyetemi docens, gyermek- és ifjúságpszichiáter.

Minden ötödik gyerek pszichés problémával küzd

A szakember szerint a szülők foglalkoztatásának növelése egyértelműen segíti a gyermekek jóllétét, csakúgy, mint a valóban a gyermekeket támogató családtámogatási programok. A gyermekbarát intézményrendszeren túl meghatározó a család szerepe. Rendkívül fontos, hogy a lelki zavarokkal küzdő gyermekek problémáját felfedezzék, és időben orvosi segítséget kaphassanak – hangzott el az Inforádióban.

Olvass még lelki betegség témájú írásokat az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top