Egészség

Így hat a dohányzás a nőkre!

Volt idő, amikor kifejezetten sikkesnek számított a nők kezében egy hosszú szipkába illesztett, hamvadó cigarettavég. Ma már más időket élünk, és nem csupán kiment a divatból ez a tevékenység férfiaknál és nőknél egyaránt, de be is bizonyosodott, hogy rendkívül ártalmas az egészségre. A nőkre különösen igaz ez.

A dohányzás számos területen rongálja az egészséget. A nők ráadásul jobban ki vannak téve a cigarettázás káros hatásainak, ezért nekik fokozottan ajánlott elhagyni – de még inkább el sem kezdeni – ezt a szokást. Például azért – és ezt általában nem szívesen vesszük tudomásul –, mert nemcsak tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezet a dohányzás, hanem rendkívül gyorsan öregíti a bőrt, ráncosít, alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli. Kellemetlen vagy sem, most nézzük át tételesen is, hogy a felsoroltakon kívül még mennyi bajt okozunk magunknak a dohányzással! A lista hosszú, de még így sem teljes.

Így hat a dohányzás a nőkre

Reuma

A dohányos nőknél a reuma kialakulásának veszélye nagyságrendekkel magasabb. Jó ha tudjuk, hogy a reuma nemcsak igen fájdalmas és az életminőséget rendkívül lerontó betegség, de akár halálhoz is vezethet szélsőséges esetben.

Fog- és ínybetegségek

A cigarettában lévő káros anyagok megbetegítik a fogínyt, annak sorvadásához vezethetnek, ami idővel a fogak elvesztésével jár. Ezek pótlása egyfelől igen költséges, másrészt a rossz, hiányos, gyulladt fogsor könnyen vezethet emésztési problémákhoz, de akár halált okozó szívizomgyulladáshoz is.

Lassabb gyógyulás

A dohányosok immunrendszere gyengébb, ezért nemcsak könnyebben betegszenek meg, hanem nehezebben is épülnek fel belőle. A tapasztalatok szerint a műtétek után hosszabb a dohányosok lábadozási ideje, és általában rosszabbak a túlélési esélyeik egy komplikált beavatkozásnál. A különféle sebek, sérülések is lassabban gyógyulnak, utánuk pedig sokáig látszó hegek maradnak a bőrön.

Depresszió

A cigaretta depresszióra is hajlamosít. A nőknél ez a hatása jóval erősebb, mint a férfiaknál. Emellett a dohányosok kevésbé kiegyensúlyozottak, könnyebb őket “kiborítani”, idegesebbek, ez pedig hosszú távon nem csupán az egészségükre káros, de még a párkapcsolataikat is rombolja.

Így hat a dohányzás a nőkre

Menopauza idő előtt

Nagyon aggasztó hír, hogy a dohányos nőknél korábban jelentkezik a menopauza, ráadásul sokkal kellemetlenebb mellékhatásokkal.

Menstruációs zavarok

A dohányos nők a havi vérzés során általában több fájdalmat, görcsöt kénytelen elviselni, mint nem dohányzó társaik. Rosszabb esetben a ciklust is felboríthatja a dohányzás (rendszertelenné teheti, elnyújtja a menstruációt).

Terhességi kockázatok

A dohányos nőkkel gyakrabban fordul elő, hogy nehezen esnek teherbe, és nagyobb a veszélye annak is, hogy elveszítik a magzatukat születés előtt. A világra hozott gyermekeket nagyobb eséllyel éri bölcsőhalál, és magasabb annak kockázata is, hogy eleve betegen születnek, továbbá érzékenyebbek lesznek életük során a különféle betegségekre is.

COPD

Sok dohányos azt hiszi, hogy a nehézlégzés, a fizikai terhelhetőség romlása, a makacs, váladékos köhögés és fáradtságérzet “természetes” velejárója a füstölésnek. Pedig lehet, hogy ez a COPD  (krónikus obstruktív légúti betegség) tünete, amely hosszú távon súlyos szövődményekkel jár. Időben észlelve azonban megfelelő terápiával jól kezelhető ez a kór. COPD esetén is tanácsos igénybe venni az új fejlesztésű okosgyógyszerek segítségét, hogy a lehető leghatékonyabban és mellékhatásoktól mentesen gyógyuljunk meg, de még hasznosabb, ha egészséges életmóddal – többek között a dohányzás kötelező elhagyásával – megelőzzük ezt és a többi, már felsorolt betegség kialakulását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top