Egészség

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

Az emésztés sokkal könnyebb lesz, ha a zöldségek-gyümölcsök rostjait feltörjük a turmixolással, illetve sokkal több zöld növényt tudunk meginni így jóízűen. 8 könnyen elkészíthető diétás turmix a fitneszvilágbajnok Bánkuti Gabitól.

1. Almás rukkolás zöldturmix

Én nagyon szeretem a rukkolát a kicsit fűszeres íze miatt, aki még nem próbálta, most itt a lehetőség. Magas a vas-, kalcium- és magnéziumtartalma. Csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kialakulást, elősegíti az emésztést, és csökkenti a gyomorsavat. Szoptató anyukáknak kifejezetten javasolt, mert tejszaporító főzetet lehet belőle készíteni.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

2 zöldalma
1 banán
1 csésze saláta (lehet fejes saláta, madársaláta, kínai kel, bébi spenót/spenót vegyesen)
1 csésze rukkola
2-3 dl szűrt víz

2. Méregtelenítő, frissítő spenótos banánturmix

Popey is spenótot evett a rajzfilmben: a spenót nemcsak vasban és nyomelemekben gazdag, hanem tisztán tartja a bélrendszerünket, fokozza az anyagcserét, erőteljes antioxidáns és méregtelenítő. Én, ha tehetem, a hidegebb időnkben heti szinten fogyasztok, nyersen, vagy párolva, turmixban 2-3 kilót. Nagy kedvencem.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

fél banán

egy zöld alma vagy kása alma

2 marék spenótlevél

fél kávéskanál bio vanília őrlemény

pár csepp citromlé

annyi tisztított víz, hogy iható sűrűségű turmixot kapjunk

3. Céklaturmix sárgarépával – kerüljük el az influenzát

Az utóbbi időben került nálam is hangsúlyosabban asztalra a cékla, pedig gyerekkoromban anyukám sokszor készített céklalevet, vagy csak egyszerűen zöld fűszerekkel megsütötte, szinte érzem a számban az ízét, hogy milyen isteni volt. A cékla a fogyókúrák és méregtelenítő kúrák kiemelkedő zöldsége, erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól, csökkenti a gyomorsavat és fokozza a belek működését. Enyhe hashajtó hatása van, így óvatosan bánjunk az adagokkal. Sárgarépával együtt fenomenális.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

Elkészítésében csak arra figyeljünk, hogy annyi céklát használjunk, mint amennyi sárgarépát, tehát 1:1-hez a keverés. Én egy kicsi ccilit még szoktam hozzátenni, hogy még fűszeresebb legyen.

A gyümölcsök közül a sötét színűek a legjobb méregtelenítők például: szeder, ribizli, málna, áfonya, eper, de ezen kívül a szőlő, alma, kivi, banán, grapefruit, zöld citrom, citrom, mangó, papaya és az ananász is tökéletes választás. A zöldségek közül a vízhajtó és méregtelenítő petrezselyem, spenót, sóska, zeller, paradicsom, brokkoli, uborka és a salátafélék, a fűszerek közül a cayenne bors, csilli, a tárkony fokozza a zsírégetést, ízesítésnek pedig a vaníliaőrleményt részesítsük előnyben.
 

4. Uborka turmix, a csodás bőrért és a víztelenítés érdekében

A kígyóuborka nullás kalóriájú zöldség, ez annyit jelent, hogy a megemésztése (héjástul) több energiát igényel, mint amennyit beviszünk vele, ráadásul méregtelenít, vízhajtó hatása is van, a bőrt pedig csodásan üdévé változtatja.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

1 nagy kígyóuborka
2 kivi
4 szál tárkony
6 narancs
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál méz

5. Paradicsomos zeller turmix – a rák ellen

Ez a párosítás akkor az igazi, ha nem konzervparadicsomot, hanem lehetőséghez mérten érett paradicsomot használunk. A zeller gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, vízhajtó és széklethajtó hatása van, fűszeres íze kellemesen harmonizál a paradicsom édeskés levében.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

5 szem érett paradicsom
2 kisebb zellerszár
1 csokor petrezselyem
pici cayenne bors

Aki szereti a csípőset, 1 pici csili.

6. Bogyós turmix

A bogyós gyümölcsök nemcsak erőteljes antioxidánsok, hanem fogyásban és a méregtelenítésben is kiemelkedő a szerepük. Tudom, hogy ebben az időszakban kevés gyümölcsöt lehet beszerezni, de a fagyasztott változat is megfelelő frissítő, tonizáló turmixnak.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

1 csomag vegyes fagyasztott bogyós gyümölcs

1 grapefruit leve

1 zöld lime leve

1 pici biovanília-őrlemény

2 dl kókusz- vagy mandulatej

7. Ananász-banán turmix – reggeli ébresztőnek fantasztikus

Az ananász szinte minden diéta alapja, a benne található megabromelain segít a tápanyagok emésztésében és a felszívódásban, pont ezért kifejezetten befolyásolja, hogy a mérleg nyelve lefelé induljon. A banán nagyon jó a gondolkodási folyamatokhoz, tápláló és laktató gyümölcs.

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa

fél ananász, lehetőleg friss

1 banán

2 dl mandula- vagy kókusztej

egy pici biovanília-őrlemény

10 ml folyékony édesítőszer

8. Zöldturmix délutánra – csak a zöld!

Minden mehet bele, ami zöld színű növény. A zöldek méregtelenítenek, pozitívan befolyásolják az emésztési folyamatokat, hatékonyak a fogyásban és hihetetlen energiával látják el a szervezetet. Turmixolva pedig többet is el tudunk belőlük fogyasztani, mint nyersen.

1 lolli saláta vagy fejes saláta feldarabolva
3 marok spenót
2 marok rukkola
Madársaláta vagy kínai kel – 1 csomag vagy egy kisebb darab
Gyömbér – kb. 5 cm-es darab reszelve
Petrezselyem 1 csomag

A világbajnok 8 kedvenc fogyasztó háziturmixa
 A cikk szerzője Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok, tréner, itt megnézheted, hogyan edzette a francia idegenlégiósokat.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top