Egészség

Megvakultak a betegek egy műtéti készítménytől

A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozást követően elvesztették látásukat, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

Egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény okozott vakságot 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben Spanyolországban. Az első esetek nyár elején történtek a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozást követően elvesztették látásukat, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

Toxint tartalmazott

A vizsgálat kiderítette, hogy a különböző intézményekben az Ala Octa nevű, műtétek során használt német gyártmányú készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték.

Megvakultak a betegek egy műtéti készítménytől

Bevonták a készítményt

A spanyol egészségügyi minisztérium június végén elrendelte a készítmény használatának beszüntetését, és kivonását a forgalomból. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek közt látóideg-sorvadás, retinaelhalás, a látásélesség csökkenése szerepel. Az ügyben még további vizsgálatok zajlanak, elemzik a visszahívott tételeket, mivel a szernek nem volt minden páciensnél mellékhatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top