Egészség

Szemvédő tanácsok idősebb képernyőhasználóknak

A monitorok és különféle képernyők életünk részévé váltak: szinte nem telik el úgy nap, hogy ne pillantanánk rá több tucatszor valamilyen kütyüre. Nagyon sokan rendszeresen töltenek hosszabb időt – akár órákat is – egyhuzamban azzal, hogy ezeket a kijelzőket nézik, és ez még fiatalabbak sem tesz jót, az idősebbek egyébként is érzékenyebb szemének pedig kifejezetten ártalmas lehet. Íme néhány jó tanács nekik, amivel kímélhetik a látásukat, és megóvhatják a monitorok káros hatásaitól.

A 21. század száguldó tempóban fejlődő technológiája nem éppen jó barátja a látásnak: a megnövekedett UV sugárzás és a szennyezett levegő miatt egyébként is veszélyeztetett szemet még tovább gyötrik a különféle kütyük képernyői. Ezek használata az idősebb generáció körében is igen elterjedt, és könnyen lehet, hogy ez az egyik oka annak, hogy mára a szembetegségek és a velük járó szövődmények száma drámaian megemelkedett. Pedig ezeknek az eseteknek egy jó része megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető lenne.

Szemvédő tanácsok idősebb képernyőhasználóknak

Első lépés – vedd észre a tüneteket

A túlzott számítógép-használat a szem számára igen megerőltető tevékenység, és hosszú távon komolyabb szemproblémákat is okozhat, főleg az időseknél, akiknek a szeme és látása egy természetes folyamat részeként amúgy gyengül. Sokan még akkor sem fordulnak szemorvoshoz, ha már kifejezetten zavaró és fájdalmas tünetek jelentkeznek, pedig ez alapkövetelmény lenne a szem egészségének védelmében. Ha tehát az alábbi panaszok valamelyikét tapasztalod, akkor érdemes nem csupán csökkenteni a monitor előtt töltött időt, hanem meglátogatni egy szemorvost is egy gyors kivizsgálás kedvéért:

• Szemfájdalom
• Szemfáradtság
• Égő szemek
• Homályos látás
• Kettős látás
• Fejfájás
• Égető viszkető érzés a szemben és környékén
• Kiszáradt vagy állandóan könnyező szem

Mit tehetsz a szemedért a monitor előtt ülve?

Pislogj, cseppents!
A számítógép és más kütyük képernyőjének használata közben a megfigyelések szerint az emberek a normálishoz képes (ami percenként kb. 22) jóval kevesebbet pislognak a koncentráció miatt – mindössze percenként hétszer, ami még annál is kevesebb, mint amennyit egy könyv elmélyült olvasása közben produkálunk (percenként tízet). A szem ezért az indokoltnál is gyorsabban kifárad az ilyen tevékenységek közben, ráadásul a száraz szem könnyen irritálódik, viszket, amit dörzsöléssel, törléssel próbálunk elmulasztani, ám ezzel csak azt érjük el, hogy a kezünkről a kosz és a baktériumok a szem környékére jutnak. Különösen sok kerül így a szembe azokról az ujjakról, amelyek a laptopok koszos billentyűzetét kopogtatják… Ezért az első dolog, amit a szeme érdekében mindenki megtehet, hogy odafigyel, hogy gyakrabban pislogjon monitorhasználat közben. Az idősebb, 50 feletti korosztályra ez különösen érvényes, mivel az ő szemhéjuk már veszít a feszességéből és a szemlencse körül a nedvességet a pislogás során kevésbé egyenletesen teríti szét. Nekik ajánlatos ezért szemcseppet is odakészíteni egy hosszabb Skype-beszélgetés mellé, amikor a gyereküket, unokájukat hívják például.

Használj védőszemüveget
A tudomány szerencsére sok jó dolgot is hoz az életünkbe: például olyan kiváló védőréteggel ellátott szemüveglencséket gyártanak ma már, amik megszűrik a képernyőről érkező irritáló sugárzást, fényeket és vibrálásokat. Egy ilyen szemüveg elkészítése nem olcsó mulatság ugyan, de a szem betegségével járó költségek még tetemesebbek lehetnek – nem beszélve a látásproblémákkal járó sok kellemetlenségről és lemondásról. Különösen ajánlott a védőszemüveg azoknak, akik kontaktlencsét használnak, mert az ő szemük gyorsabban kiszárad, és a kevesebb pislogás az lencse is hamarabb elhasználódik. A kontaktlencsék egyébként is alacsonyabb szűrőképességgel rendelkeznek, mint a normál szemüveglencsék, a kifejezetten erre a célra készített lencséknél pedig összehasonlíthatatlanul rosszabbul teljesítenek ezen a téren. Ha mindez nem lenne elég: a kontaktlencsére ráül az a nagyon finom por, amit a monitorok elektrosztatikus töltése miatt a környezetükben lebeg. Ez további szemirritációt, de akár fertőzéseket is okozhat.

Szemvédő tanácsok idősebb képernyőhasználóknak

Tarts távolságot
A monitorokat soha ne bámuljuk közvetlen közelről. Az ideális, ha legalább 50 centi távolság van a szemünk és a képernyő síkja között, de jobb, ha ennél is távolabb tartjuk magunkat tőle. Ehhez persze jó szem kell: a rövidlátóknak mindenképpen megfelelő szemüveget kell felíratni ahhoz, hogy ezt a távolságot tartani tudják. Az idősebbeknél jelentkező öregszeműséggel járó látásromlás viszont furcsa módon támogatja ezt a helyes testtartást: hiszen nekik egyre távolabb kell tartaniuk maguktól azt, amit elolvasni szeretnének, és közelre hajolva például a makuladegenerációban szenvedők nem is tudnák élesen kivenni a képet, amit a monitor vetít. Mobiltelefonoknál, kisebb képernyőknél az ideális távolság is kisebb: egy átlagos telefont legalább 30 cm távolságban érdemes tartani a szemünktől.

Ne tükröződjön a felület
Ha huzamosabb ideig számítógépezel vagy nézed a telefonod képernyőjét, fontos, hogy olyan helyre tedd a masinát, ahol nem verődik be oldalról a fény. Ebből a szempontból mindegy, hogy a fény természetes vagy mesterséges forrásból származik. A képernyő fényvisszaverődései nagyon megterhelik a szemet, a különféle fénytörésekhez nehezen és egyre lassabban tud majd alkalmazkodni, és hamar elfárad a szemünk, és a fejünk is megfájdul ettől a jelenségtől.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top