Egészség

Ilyen gyakran kell szemorvoshoz járni

A szem betegségei közül sok megelőzhető lenne, de legalábbis eredményesebben gyógyíthatnák, ha időben felismernék őket. Ez még az egyébként természetes folyamatként jelentkező látásromlásra is igaz, hiszen ez is lassítható megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, valamint életmód-változtatással. A megelőzés első számú módszere az, hogy rendszeres időközönként ellátogatunk a szemorvosunkhoz kivizsgálásra.

Még a fiataloknak és a tökéletesen látó felnőtteknek is azt javasolják a szakértők, hogy kétévente egyszer látogassanak el szemvizsgálatra, ahol egy szemész kiderítheti, hogy milyen állapotban is van éppen a szemünk. A szemész ráadásul nemcsak arról tud véleményt mondani, hogy a látásunk és a szemünk egészsége megfelelő-e vagy sem, hanem arra nézve is tud személyre szabott tanácsot adni, hogy a továbbiakban milyen gyakran ismételjük meg ezt a vizitet nála.

Ilyen gyakran kell szemorvoshoz járni

Az életmódtól és a munkától is függ

A szemvizsgálatnak ugyanis nincs olyan általános érvényű rendje, ami mindenkire alkalmazható. Életkoronként is változik, hogy milyen gyakran érdemes szemészhez járnunk, de ez a dolog attól is függ, hogy milyen életmódot élünk, mi a munkánk és általában milyen az egészségi állapotunk. A cukorbetegségben szenvedőknek például akár félévente is meg kell ejteniük egy ilyen vizitet, akárcsak azoknak, akik a szemük szempontjából megterhelő munkát végeznek. Ilyen például az az ember, aki napi szinten dolgozik számítógéppel és több órát egyhuzamban ül emiatt a monitor előtt, rendszeresen vagy gyenge megvilágítás mellett végez munkát, esetleg olyan szerekkel dolgozik, amelyek károsíthatják a szemét. Szintén gyakrabban kell azoknak szemészhez járniuk, akik kontaktlencsét hordanak – számukra a szakemberek évente egy szemorvosi konzultációt tartanak ideálisnak.

Negyvenen túl már elengedhetetlen a rendszeres szűrés

Az idősebb korosztálynak általában véve tanácsos, ha rendszeresen eljárnak különféle szűrővizsgálatokra – nincs ez másként a szemmel kapcsolatban sem. A szem ugyanis a természetes öregedése révén romlik, és előbb-utóbb szinte mindenkinél normális, hogy megjelennek a látásával kapcsolatban különféle problémák. Ha ezeket időben sikerül diagnosztizálni, akkor megelőzhetők vagy lassíthatók a különféle kóros folyamatok. Negyvenéves kor felett már évente egyszer mindenképpen érdemes egy félórás kitérőt tenni a szemészhez, mert ebben az életkorban kezdődnek el a szem öregedésével járó problémák: a látás romlása, a makuladegeneráció, és aztán ahogy telnek az évek, a szürke hályog és más, komolyabb problémák felmerülésének esélye is megnő. Hatvan év felett az évenkénti vizsgálat már-már kötelező, hetvenen túl pedig félévenként is megismételhetjük a szűrővizsgálatokat. Szerencsére ezek a vizsgálatok semmilyen hatással nincsenek a szemre, nem károsítják azt és nem is fájdalmasak, viszont időben képesek kiszűrni azokat a problémákat és betegségeket, amiket ha elhanyagolnánk, vagy túl későn ismernénk fel, a látásunk és szemünk egészsége drasztikusan romlását eredményeznék.

 

Még több szemegészség az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top