Egészség

Vitaminok és életmódtippek a szem egészségéért

A szemünk fényénél nincs is fontosabb számunkra – legalább is erre következtethetnénk a közmondásból. Mégis ez a legelhanyagoltabb testrészünk, amivel csak akkor szoktunk foglalkozni, ha már valamilyen probléma merül fel vele kapcsolatban. Pedig a szemet is karban lehet és kell is tartani – és ez különösen igaz az idősebb korosztályoknál. Különféle életmód-változtatásokkal, diétákkal, vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel ugyanis meghosszabbíthatjuk azt az időt, amíg szemünk jól használhatóan működik.

Életmódtanácsok

A szem egészsége nagymértékben múlik azon, hogy milyen az általános egészségi állapotunk. A szív- és érrendszer problémai (a magas vérnyomás, magas koleszterinszint stb.) például kifejezetten ártalmasak a szemre nézve is, de a cukorbetegség is vezethet nagyon nagy bajokhoz, akár vaksághoz is. E a két betegségtípus kialakulásának kockázatát helyes táplálkozással és életvitellel jelentősen mérsékelni lehet: napi 20 perc rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott, rostokban gazdag, változatos táplálkozás mellett mind az érrendszeri problémák, mind a cukorbetegség esélye látványosan csökken. Ugyancsak hasznos a szem szempontjából, ha minél kevesebb időt töltünk a monitorok előtt, és a lehető legkevesebbet erőltetjük a szemünket rossz megvilágítás mellett történő olvasással, hunyorgással. A dohányzás szintén drámai hatással van a szem egészségére, ezért – és mert a szervezet legtöbb funkciójára nézve nagyon ártalmas ez a szokás – inkább hagyjunk fel vele mielőbb.

Étrend kiegészítők és életmódtippek a szem egészségéért

Vitaminok és étrend-kiegészítők

A szem egészséges működéséhez és védelméhez szükség van vitaminokra és ásványi anyagokra: az A-vitamin kifejezetten erősíti a szemet, a C-, E-vitamin és a cink pedig rendelkezik olyan antioxidáns tulajdonságokkal, melyek a sejtek anyagcsere folyamataiban és a szemben a fény hatására képződő anyagokat, úgynevezett szabad gyököket megkötik és hatástalanítják, hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. Betegség, legyengültség, dohányzás és időskor esetében ezekkel érdemes külön is kiegészíteni a táplálkozásunkat. Éppen ezért tanácsos olyan vitaminkészítményeket, táplálékkiegészítőket szedni, amelyekben ezek az anyagok megtalálhatók, de még jobb, ha mindezt természetes formájában, gyümölcsökből és zöldségekből szerezzük be. Idősödve egyre fontosabbá vélik, hogy ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat rendszeresen pótoljuk, ezért minél gyakrabban együnk sötétsárga és mélyzöld színű zöldségeket és gyümölcsöket (kukorica, spenót, kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, brokkoli, kukorica).

Tanácsok rövidlátóknak

A nagyfokú rövidlátásban szenvedőknek különösen kell vigyázniuk kell szemük épségére, hiszen például a retinaleválás jobban fenyegeti őket. Nekik ajánlatos kerülni a nagyobb fizikai megterheléseket, emeléseket, vagy zökkenéssel, ugrással járó mozgásformákat.

 

Még több szem az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top