Egészség

Így fékeznék meg az elhízást Magyarországon

Felpörgetnék az obezitológusok képzését és elérhetővé tennék az elhízástudománnyal foglalkozó szakembereket az ország összes megyéjében. A probléma igencsak sürgető, hiszen Európa legelhízottabb nemzete a magyar.

Az elhízás kezelésében a két fő irány a diéta és a mozgás. Leginkább a ciklikus mozgások fogyasztanak – így például a futás, az úszás és a gyaloglás. A tempó sem mindegy, és az sem, hogy meddig végezzük a tevékenységet. A minimális időtartam 10 perc kell hogy legyen, és nem az a cél, hogy kifulladásig sportoljunk. Az optimális pulzusszámot akkor kapjuk meg, ha 220-ból kivonjuk az életkort. Erről Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára beszélt az Inforádióban.

A diétáról szólva elmondta, az általa vezetett kórházi osztályon nagy probléma, hogy egymás után érkeznek az olyan elhízottak, akik azt mondják, már mindent megpróbáltak, mégsem tudnak fogyni egy dekát sem. Egy egyhetes, kórházi körülmények között végzett diétás kezelés arra jó, hogy a szakemberek felügyelete mellett végzett 600 kalóriás diétával beindítják a fogyást, ami egyrészt sikerélményt nyújt a betegnek, másrészt lehetőség van arra, hogy kivizsgálják az illetőt, és így kiderüljön, nincs-e pl. szív- vagy érrendszeri problémája, ami külön kezelésre szorul.

Pados doktor elmondta, jelenleg nincs szakorvosi vizsga az obezitásból, de most létrehoztak egy obezitológus vizsgát. Eddig 53 obezitológust vizsgáztattak le az országban. Nem jutott még minden megyébe, de a cél ez lenne. A háziorvosoknak ugyanis rengeteg a munkájuk, az elhízás kezelése pedig az egyik legidőigényesebb feladat – fogalmazott a doktor. Jelentkezésalapú volt az első menet, de most minden országrészbe próbálnak keresni embereket. A társaság honlapján megtalálható az immár 53 képzett obezitológus neve.

Ebben elsők vagyunk Európában

Egy 2014-es OECD-felmérés szerint elhízás terén világviszonylatban csak az Egyesült Államok és Mexikó áll rosszabbul nálunk. Európában a magyarok között van a legtöbb elhízott ember, itt a lakosság 28,5 százaléka számít kövérnek. Ha hozzászámítjuk ehhez a túlsúlyosakat is, akkor azt mondhatjuk, hogy a lakosság 60 százalékának van leadni való súlyfeleslege idehaza. Különösen elkeserítő, hogy a bajok már gyermekkorban elkezdődnek: minden negyedik magyar kisiskolás túlsúlyosnak számít.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top