Egészség

Jelek, amik arra utalnak, hogy ideje szemorvoshoz menned

A szemünk az idő múlásával veszít fiatalosságából – ahogy minden más szervünk – és ez a működésén is észrevehető lesz. A szem öregedésének természetes folyamata jól felismerhető tünetekkel jár együtt, azonban ezek a jelek sokszor más, komolyabb szembetegségre is utalhatnak. Ha az alábbi tüneteket észleled, itt az ideje, hogy meglátogass egy szemorvost!

Hunyorgás, homályos látás

A leggyakrabban előforduló tünet, amely a szem betegségére a hunyorgás. Sok esetben nem kifejezetten betegség, hanem egy természetes öregedési folyamat jele ez, amely 40 éves kor felett jelentkezik, és a szem rugalmasságának fokozatos elvesztésével jár. Ilyenkor a közellátás egyre nehezebb és a hirtelen fényviszony változások közötti átállás is lassabb – ezt igyekszünk hunyorgással kompenzálni, ami során a szemlencse görbületét változtatjuk. Ez idővel nem csak kényelmetlenné, de fájdalmassá is válhat, hiszen túlerőlteti a szem körüli izmokat és fejfájáshoz is vezethet. Rosszabb esetben azonban nem egyszerűen öregszeműségről vagy makula degenerációról van szó, hanem szürke hályogról, amely miatt homályossá válik a látásunk. Érdemes tehát orvoshoz fordulni vele, hiszen a hályog gyógyítható, az öregszeműségre pedig az orvos megfelelő szemüveget illetve vitaminkúrát ajánlhat.

Jelek, amik arra utalnak, hogy ideje szemorvoshoz menned

A homályos látás – általában idősebb korban – jelezheti a szürke hályog kialakulását is. Ennek a betegségnek a velejárója, hogy az erős fény – például intenzív napsütés vagy éjszakai vezetésnél a szembe jövő kocsik reflektora – nagyon zavaró a szemnek, de jele lehet az egyik szem letakarásakor jelentkező kettős látás. A betegség sokáig nem is észrevehető, de ha a tünetek miatt gyanakszunk a kialakulására, akkor azonnal forduljunk orvoshoz – a szürke hályog ugyanis eredményesen gyógyítható!

Fejfájás

A szemmel kapcsolatos fejfájás leggyakrabban rendszeres és nem megfelelő monitorhasználat, tévénézés vagy számítógépezés miatt követezik be. Ez önmagában még nem betegség, de hosszú távon eredményezheti a szem romlását, gyulladását is. Ha a fejfájás mellé szempirosodás és szemfájdalom is társul, akkor nagy valószínűséggel távollátás alakult ki (ilyekor az ember távolra jól lát, közelre viszont homályosan). Ebben az esetben megfelelő szemüvegre lehet szükség, amit mindenképpen orvossal érdemes felíratni, mert az üzletekben “készen kapható” okulárék több bajt okozhatnak, mint hasznot.

Szem égése, viszketés, szempirosság

A legtöbben már átestünk olyan szembetegségen, amely a szem kipirosodásával, könnyezéssel és viszkető érzéssel jár. Ez általában kötőhártya gyulladást jelent, de számos más betegségre is figyelmeztethet: szó lehet fénytörési hibáról, szembe került idegen testről, de akár cukor- vagy bőrbetegségről is. Érdemes ezekkel a tünetekkel is minél előbb szakemberhez fordulni.

Rossz látás gyenge fény mellett

Farkasvakságnak is hívják azt a szembetegséget, amelynek fő tünete, hogy rossz fényviszonyok mellett, például szürkületkor gyenge a látás. Ez eredhet a látóidegek elsorvadásából – ami gyakran A-vitamin hiány miatt alakul ki –, de a retina degenerációja miatt is jelentkezhet, néhány esetben pedig fertőzés is okozza a tüneteket. A farkasvakság akár örökletes is lehet, de ha csupán vitaminhiányból ered, akkor kezelhető megfelelő gyógyszerek szedésével. A probléma tisztázására feltétlenül orvoshoz érdemes fordulni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top