Egészség

Iszonyú rosszak a magyarok fogai

Legtöbben csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már erős fájdalmat érzünk, esetleg duzzanat is keletkezett. Ez nem túl célravezető, mert ilyenkor a legtöbb esetben már drasztikus beavatkozásra, foghúzásra van szükség.

A magyarok többsége még mindig csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már nagy a baj. A helyzetet rontja, hogy az állami rendelők jó része korszerűtlen, tele régi gépekkel, és egyre kevesebb a fogorvos

Csak az utolsó pillanatban megyünk fogorvoshoz

Már a tizenéves gyerekeknek is több rossz foguk van, viszont a középkorú magyar felnőttnek már minden második foga rossz, tömött vagy hiányzik, és egy felmérés szerint minden negyedik nyugdíjas fogatlan – tudósít az RTL Híradó.

A TB által finanszírozott rendeléseken minden ingyen van, csak a fogpótlásért kell fizetni, azért viszont komoly összegeket, ezért nemcsak sokkal kellemetlenebb, de anyagilag sem kifizetődő,ha megvárjuk, hogy el kelljen távolítani a rossz fogakat.. Amik ráadásul más betegségeket is okozhatnak, például nőgyógyászati és ízületi problémákat.

Persze, mint a magyar egészségügy egész területén, a fogászatokon is akadnak nehézségek. A tavaly végzett 200 fogorvos közül 100 ment külföldre dolgozni. És már évek óta nem emelték itthon a finanszírozást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígéri többletfinanszírozást vezetnek be a fogászati alapellátásban dolgozók részére, azt azonban még nem tudni, hogy mikor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top