Egészség

Csökkentheti a testmagasságot az asztma ellen szedett gyógyszer

A kétévesnél fiatalabb korukban asztma ellen szteroidokkal kezelt gyerekek testmagassága felnőtt korukra kicsit kisebb lehet, mint ha nem használtak volna ilyen gyógyszert – derült ki egy kutatásból.

A kutatás során 12 ezer finn kisgyermeket vizsgáltak. A tanulmány szerint azok a gyermekek, akiket inhalációs kortikoszteroidokkal kezeltek, a jelek szerint hosszú távon átlagban alacsonyabbak lesznek társaiknál. Korábbi tanulmányok már utaltak a növekedés ilyen gátlására.
A szakértők szerint ez az új tanulmány ismételten emlékeztetett arra, hogy óvatosan kell bánni az iskoláskort még el nem ért gyermekek szteroidos kezelésével.

Csökkentheti a testmagasságot az asztma ellen szedett gyógyszer

A tanulmány eredményeiről a Gyermek Endokrinológusok Európai Társaságának konferenciáján számoltak be a kutatók. Antti Saari, a kutatás vezetője, a Kelet-finnországi Egyetem munkatársa elmondta: csoportja a szülőktől kapott tájékoztatás nyomán elemezte a gyerekek növekedését. A testmagasságon kívül figyelembe vették még a gyermekek súlyát és az asztmára kapott gyógyszereiket. Ezek alapján következtettek a növekedésre, és számították ki várható magasságukat. Mint elmondta akár három centiméterrel is csökkentheti a felnőttkori magasságot a szteroidos kezelés

Az Asthma UK elnevezésű brit szervezet azonban hangsúlyozta azt is, hogy az asztma tüneteinek kontrollálásában fontos szerepet játszanak az inhalációs kortikoszteroidok, azoknak köszönhetően kevesebbszer kell kórházba vinni a kisgyermekeket. Samantha Walker, a szervezet igazgatója kifejtette, hogy az inhalációs kortikoszteroidok  kulcsfontosságúak az asztma tüneteinek csökkentésében és kordában tartásában, és a növekedésre gyakorolt hatásuk “viszonylag kicsi”. “Nem szabadna, hogy a szülők befejeztessék ezeknek az életmentő gyógyszereknek a szedését a gyerekekkel, hiszen némi magasságcsökkenés nem nagy ár ahhoz képest, hogy a gyógyszerek a gyermek életét menthetik meg” – fejtette ki véleményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top