Egészség

A magas embereket jobban veszélyezteti a rák

A rák kialakulásának kockázata és a testmagasság összefügg. Egy friss kutatás legalábbis ezt támasztja alá.

A magas embereket jobban veszélyezteti a rák. Egyes ráktípusok esetében az átlagmagassághoz képest minden plusz 10 centiméter 30 százalékkal növeli a betegség kialakulásának esélyét állítják a svéd Karolinska Intézet kutatói.

A kutatás során 5,5 millió, 1938 és 1991 között született férfi és nő adatait elemezték. Az eredmények szerint leginkább a bőrrák kockázatát növeli a magasság, míg a mellrákos megbetegedések valószínűsége 10 centinként 20 százalékkal nő.

A szakemberek szerint ennek vagy az lehet az oka, hogy a magas embereknek gyermek-, illetve serdülőkorban nagyobb mennyiségű növekedési hormont termelt a szervezetük, és ennek következménye később a rák, vagy pedig egyszerűen az, hogy több sejtjük van, és ezek között potenciálisan több alakulhat át rákos sejtté. A harmadik teória szerint a magasabb emberek több kalóriát visznek be, a magas kalóriabevitelről pedig korábban bebizonyították, hogy rákot okozhat.

Dr. Emelie Benyi, a kutatás vezetője elmondta: a tanulmány csak azt támasztja alá, hogy a magasabb egyéneknél nagyobb eséllyel alakul ki rák, azt azonban nem, hogy esetükben a betegség miatti halálozás aránya is magasabb lenne.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top