Egészség

Az aszpirin lehet az új csodafegyver a rák ellen

Az aszpirin megkétszerezi a bélráktól szenvedők túlélési esélyeit – erre derített fényt egy holland kutatócsoport.

Az emésztőcsatorna rákos elváltozásának diagnosztizálása után alacsony dózisú aszpirin rendszeres fogyasztásával növelhető a páciensek túlélési esélye. Az eredményre egy 14 ezer résztvevővel végzett kutatás után jutottak holland kutatók.

Meglepő eredmény

A tudósok 13 715 olyan, tumorbetegségben érintett páciens adatait elemezték ki, akiknél Hollandiában 1998 és 2011 között diagnosztizáltak gasztrointesztinális daganatot. Kielemezték a betegség lefolyásáról és a kapott gyógyszerekről szóló információkat, az alacsony dózisú acetilszalicilsavra – ez az aszpirin hatóanyaga – koncentrálva, melyet az orvosok a szívroham és agyvérzés megelőzésére írtak fel. A betegek 30,5 százaléka szedett már a rákdiagnózis előtt is aszpirint, 8,3 százalékuk az után kezdte el szedni, 61,1 százalékuk egyáltalán nem vett be ilyen szert.

 Az aszpirin megkétszerezi a bélrák túlélési esélyeit
Az aszpirin megkétszerezi az esélyt a bélrák túlélésére

A páciensek között leggyakrabban a vastagbélben, a végbélben és a nyelőcsőnél diagnosztizáltak daganatot. Az átlagos megfigyelési idő 48,6 hónap volt. A betegség felismerése után rendszeresen aszpirint szedő daganatos betegek 75 százaléka élte túl öt évvel a diagnózist, az aszpirint nem szedőknek viszont csak 42 százaléka.

Ebben rejlik a hatása

A tudósok szerint az aszpirin rák elleni pozitív hatásának hátterében a vérlemezkegátló hatása áll. A vérlemezkék feladata, hogy a vérzést csomósodással és a véredény eltömítésével megállítsák.

Olvass még a rákbetegségről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top