Egészség

A nők szíve törékenyebb – Így kerüld el a szívinfarktust!

Féltve óvjuk a férfiak egészségét, mert tudjuk jól, hogy egy bizonyos kor felett mennyire fenyegeti őket az infarktus veszélye. Pedig a statisztikák szerint nem is ők, hanem a nők halnak meg nagyobb arányban különféle szívbetegségekben.

Emlő- és méhnyakrák ellen szólnak a hangos kampányok, pedig a szívbetegségek több áldozatot szednek a nők körében. Sőt arányaiban még a férfiaknál is nagyobb számban betegednek meg érrendszeri problémákkal. A nemzetközi statisztikák szerint az Európai Unióban a nők 55 százaléka hal meg ilyen okok miatt, míg a férfiaknál ez 43 százalék; Magyarországon pedig még ennél is aggasztóbb a helyzet: az arány nálunk 57 százalék. Szív- és érrendszeri bajok miatt gyakorlatilag már a világ minden részén több nő hal meg, mint bármilyen más betegségben még, beleértve a daganatos megbetegedéseket is.

A nők szíve törékenyebb - Így kerüld el a szívinfarktust!

Nem élünk egészségesen

A jelenségnek több oka van. Az egyik az életmóddal kapcsolatos: ma már több nő dohányzik, mint férfi, és a magyar nők ebben is az élen járnak sajnos: a szomorú statisztika szerint a magyar hölgyek Európa legtöbbet cigarettázó női közé tartoznak. Ehhez nálunk igen nagy arányban párosul a mozgásszegény életvitel, az alkoholizmus, a stressz és túlsúly a nők körében, amelyek igen komoly rizikófaktort jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Az idős nőknél nagyobb veszély a rossz koleszterin szintje

A másik ok, amiért a nőket jobban kell féltenünk az infarktustól, mint a férfiakat, az, hogy a nőknél 60 éves kor felett az érfalak hajlamosabbak a meszesedésre, mert erőteljesebben emelkedik a szervezetben az LDL – vagyis a “rossz” – koleszterin szintje. Márpedig az érelmeszesedés az egyik legjellemzőbb kiváltó oka az szívinfarktusnak, de emellett például az agyi infarktus, a stroke esélyét is drámaian növeli, különösen ha ez magas vérnyomással is párosul. Nem véletlen tehát, hogy stroke következtében is több nő hal meg, mint férfi!

Mások a női szívroham előjelei

Van még egy téves elképzelés a szívinfarktussal kapcsolatban, ami ismételten csak a nők ellen dolgozik: a legtöbben úgy tudjuk, a szívroham előjele, ha zsibbad a karunk, szorító érzést tapasztalunk a mellkasban, a nyak- és válltájékon, amivel gyakran légszomj is párosul. A nőknél más típusú tünetek is jelentkeznek, ráadásul olyanok, amiket könnyen összetévesztenek valami enyhébb problémával. A férfiakkal ellentétben sokszor a szorító érzés nem a mellkasban, hanem annak alsó részén, gyomortájékon jelentkezik, ezért nem infarktusra, csupán egy egyszerű gyomorgörcse gyanakodnak. Szintén jellegzetes női tünet, hogy a hát fájdul meg, és nem a nyak vagy a vállak. Így aztán a sokszor már hat héttel az infarktus bekövetkezése előtt jelentkező figyelmeztető tünetek ellenére sem fordul sok nő orvoshoz, aminek tragikus következményei lehetnek. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a szívinfarktus jellegzetes tüneteivel a nők esetében is. Ezek a következők:

• légszomj,
• gyengeség, bágyadtság,
• szokatlan, indokolatlan kimerültség,
• hányinger,
• szédülés,
• alsó mellkasi fájdalom,
• felső gyomortáji diszkomfortérzet,
• hátfájás.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés!

Tegyük tehát félre a sztereotípiákat, és törődjünk többet a női szívvel is! A legjobb gyógymód természetesen a szívbetegségek ellen is a megelőzés, ezen belül is az egészséges életvitel. A nyugodt, kiszámítható, harmonikus életmód, a mértékletes és változatos étkezés és a rendszeres mozgás – naponta minimum 20 perc – a legjobb módja a megelőzésnek. Emellett azzal is sokat tehet egy nő az egészségéért, ha elhagyja az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás, és a nagyobb mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás. Fontos ezen kívül a rendszeres orvosi kontroll – minél idősebb valaki annál gyakrabban –, különösen akkor, ha a családban már előfordult másnál is szív- és érrendszeri megbetegedés.

Trendi gyógymódok

Persze az élet kellemes – de gyakran ártalmas – örömeiről nem könnyű lemondani. Kifejezetten nehéz elhagyni például a dohányzást, és ha ez sikerülne is, a hosszú évekre visszanyúló dohányos múlt nyomot hagy a szervezeten. Megeshet, hogy a betegség a leszokás után alakul ki – pontosabban akkor jelentkeznek a már érzékelhető tünetei –, és így kezelés válik szükségessé a gyógyításához. Ebben az esetben kövessük a legújabb trendeket, és próbáljuk meg a legújabb szakmai ajánlásoknak megfelelő, innovatív gyógyszerekkel kezeltetni magunkat. Ezek az úgynevezett okosgyógyszerek ma már nagy számban érhetők el és kíméletesebb, mellékhatásokkal kevésbé megterhelt gyógyulást kínálnak a betegeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top