Egészség

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

Talán azt gondolod, hogy mindent tudsz arról, hogyan tartsd a vaginádat a legjobb formában, de lehet, hogy tudunk újat is mondani. Például, hogy nem hülyeség a hüvelytorna és a görög joghurt sem.

1. Használj óvszert!

Nemcsak a terhességet és a nemi betegségeket védheted ki vele. Egy tanulmány szerint az óvszer segít a vagina pH-értékét egyensúlyban tartani. Az úgynevezett probiotikus baktériumoknak segít túlélni, ennek fontos szerepe van a gombás fertőzések elleni küzdelemben.

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

2. Hordj pamut alsóneműt

Amikor a fehérnemű osztály felé mész, hogy beszerezz pár bugyit, akkor jusson eszedbe, hogy a vaginád pamutot kíván. Úgy tűnik, a legcsipkésebb csipkés csodák nem a mindennapi viseletre valók. A vaginának fontos, hogy jól szellőző ruhadarab takarja, hogy ne telepedjenek meg a fertőzést okozó baktériumok a levegőtlen környezetben.

3. Szüksége van edzésre

Van persze a súlyzós intim kungfu is, de azért ne azzal kezdd. Inkább csak végezz mindennap erősítő Kegel-gyakorlatokat, amik erősítik a hüvely falát, és segítenek a vizelet-visszatartásban. Lehet, hogy most még nem érzed szükségét, de hosszú távon meghálálja magát az a pár gyakorlat naponta.

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

4. Görög joghurt az egészségért

Szájon át alkalmazva is segít abban, hogy a jó baktériumoknak megfelelő környezetet teremts a vaginádban, és könnyebben megelőzd a gombás fertőzéseket. Ebben az esetben jobb kerülni az agyoncukrozott fajtákat, inkább natúr társaikat részesítsd előnyben.

5. Mindig menj el az éves ellenőrzésre

Nemcsak akkor kell a nőgyógyászt meglátogatni, amikor valamilyen tünetet észlelsz, vagy terhességre gyanakszol, hanem minden évben legalább egyszer egy általános szűrést kell végeztetni. Fontos része ez a női létnek, ilyenkor van alkalmad arra is, hogy elcsevegj az orvosoddal bármilyen felmerülő női egészségügyi kérdésedről is, amivel máskor Dr. Google-t keresnéd fel.

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

6. Használj síkosítót

Van az úgy, hogy neked van kedved hancúrozni ugyan, de valamilyen okból a vaginád nem veszi az adást. Lehet ez hormontartalmú fogamzásgátló miatt vagy csak szülés utáni kis zavar, esetleg túl stresszes vagy, mindenesetre ha szükség van rá, akkor őszinte kommunikációval fordulj a partnered felé, és használjatok síkosítót, mert anélkül fájdalmas élményben lehet részed, aminek akár sérülés is lehet a vége.

7. Ne használj intim zuhanyt

A hüvely öntisztító, az intim zuhannyal csak felborítod az egészséges pH-egyensúlyt, és teret adsz a fertőzéseknek. Inkább jobb elkerülni és nem kockáztatni.

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

8. Biciklizéskor viselj biciklis nadrágot

A városi biciklistáknak talán nem jó hír, de érdemes óvatosan bánni a vaginával, főleg ha hosszú időt töltesz biciklizve. Fájdalom, zsibbadás, viszketés léphet fel a bicikliülésen ülve a rázkódástól, ütődésektől, inkább védd meg párnázott biciklis nadrággal.

9. Óvatosan az antibiotikumokkal

Az a fránya pH-egyensúly bizony olyan kényes, hogy az antibiotikumok is felboríthatják, meggyilkolva a hasznos és jó baktériumokat. Nyilván, ha muszáj, akkor muszáj, ha be kell szedni, be kell szedni, csak közben a károkat enyhítve tudsz segíteni a vaginádnak, például görögjoghurt-evéssel.

11 dolog, amit tegyél meg az egészséges vagináért

10. Megfontoltan szexelj

A szex közbeni higiéniára is ügyelni kell, főleg, ha a terítéken akár az anális behatolás is jelen van. Kondomcserével, a partner alapos tisztálkodásával meg kell előzni ilyenkor a fertőzéseket.

11. A szappan nem feltétlenül a barátod

Az illatosított szappanok szuperek, de nem a vaginád számára. Ezen az érzékeny területen semmi keresnivalójuk, extrém módon kiszáríthatják és irritálhatják a bőrödet. Ha mégis mindenképp szappanozni akarod, akkor lágy, illatmentes szappant használj inkább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top