Egészség

Sérülékeny ízületek 40 felett – Melyik testrészekre kell a legjobban ügyelni?

Kényelmetlen sokat ülni? Fárasztó hosszan egy helyben állni? Ezekre figyeljünk, hogy megelőzzük a fájdalmat!

A túlsúly, az egyoldalú terhelés, a mozgásszegény életmód évek múltán visszaköszön ízületi fájdalom formájában, ha nem fordítunk kellő figyelmet testünkre!

Sérülékeny ízületek 40 felett – Melyik testrészekre kell a legjobban ügyelni?

Kíméljük csípőnket!

Nem csupán hiúsági kérdés testsúlyunk kordában tartása: alapvető fontosságú, hogy az egészséges étkezés mellett rendszeresen mozogjunk: ezzel elősegítjük a csípő körüli izomzat erősödését, és a mozgással hozzájárulunk az ízületek optimális vérellátásához.

Óvjuk gerincünket!

Ha frissen, vagy legalább fájdalom nélkül szeretnénk ébredni, a testtartásunkra mindig figyeljünk oda: akár járás közben, akár ülünk vagy valamilyen fizikai munkát végzünk, arra ügyeljünk, hogy ne tartsuk hátunkat begörbítve, és ha emelnünk kell, azt a kar izmait használva oldjuk meg, ne pedig a derekunkat erőltetve.

Figyeljünk a térdünkre!

Fontos a megfelelő mozgásforma megtalálása, de ha térdünk ízületei sajognak, a futás helyett válasszuk az úszást vagy a kerékpározást. Ezek a sportok egyenletes terhelést jelentenek szervezetünk számára, így nem fájdalommal fog zárulni egy-egy edzés utáni napunk.

Ügyeljünk a lábfejünkre!

A boka és a lábfej ízületeinek fájdalmát a túlsúly, a nem megfelelő, rosszul tartó és/vagy tűsarkú cipők, a rossz testtartás, de a tévesen megválasztott mozgásforma is okozhatja. Saját érdekünkben kerüljük a felesleges erőkifejtéseket, a túlzott fizikai terhelést, és ez esetben is, mint mindig, igyekezzünk a testsúlyunkat az optimális szinten tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top