Egészség

Házimunka derékfájósoknak – Így kíméld a hátad munka közben!

Fáj a derekad mosogatás közben? Porszívóznod kellene, de porcicák helyett csak csillagokat látsz? 5 tipp, és elfelejtheted a fájdalmat!

 

Házimunka derékfájósoknak – Így kíméld a hátad munka közben

Ha a házimunkát eddig a fájdalommal kapcsoltad össze, most néhány enyhülést hozó tippel segítünk, hogy ne csak a fájdalomtól szabadulj meg, hanem kicsit át is mozgasd a tested.

1. Főzés

Ha hosszabb ideig állsz egy helyben, remek derékkímélő és tartásjavító módszer az, ha egyik lábadról a másikra helyezed át a súlypontodat. Félpercenként váltogasd a lábadat úgy, hogy egy kicsit emeld is fel a talajról. A gyakorlat közben figyelj az egyenes hátra, és nemsokára a fájdalom is alábbhagy.

2. Mosogatás

Ha nem csak egy-két poharat kell elmosnod, hanem több időt vagy kénytelen eltölteni a mosogató felett, akkor nyisd ki a mosogató alatti szekrény egyik ajtaját és az egyik lábaddal lépj be a szekrénybe. Így közelebb kerülsz a mosogatóhoz, tehát nem kell távolról hajlítanod a hátad, és olyan testhelyzetbe kerülsz, ami a gerincedet is kíméli.

3. Porszívózás, felmosás, gereblyézés

Porszívózásnál a csípőnek és a vállnak szükséges dolgoznia, nem a hátadnak, így ne a derekadat hajlítsd! A megoldás a részleges kitörés: az egyik lábaddal lépj előre, és enyhén hajlítsd be a térdedet úgy, hogy az ne kerüljön a lábfejed elé. Ezzel csökkented a törzsedet érő terhelést, és nem fogsz derékfájósan a fotelba zuhanni.

4. Ha sűrűn kell lehajolnod

Elsőre biztos mulatságosnak tűnik, de hidd el, hasznodra válik, ha sokszor kell lehajolnod például kisgyermekes anyukaként az eldobott játékokért: miközben a jobb kezeddel megfogod a felemelendő tárgyat, a bal lábadat emeld fel egy kicsit. Ha inognál, a bal kezeddel támaszkodj meg valamin. A lendületre mindenesetre figyelj!

5. Ha tartósan kell hajolnod

Ha olyan helyen kell port törölnöd, ami alacsonyan helyezkedik el, vagy egy mosógépben nem mosható blúzt áztatsz a kádban, hasznos lehet a következő tipp: amikor lehajolsz, ne a hátadat hajlítsd be, hanem a térdedet: ezzel tehermentesíted a derekadat, és észre fogod venni, hogy kifejezetten jólesik az egyenes háttal történő guggolás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top