Egészség

6 híresség, aki Alzheimer-kórral küzdött

Még ma sem tudják pontosan, mi váltja ki az Alzheimert kórt, bár az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a betegség megismerésében és kezelésében. Ezek a modern terápiák sokat javíthatnak a betegek állapotán, és már elérhető innovatív okosgyógyszerek az alábbi hírességek életét is emberibbé és elviselhetőbbé tehették volna.

Híresek, gazdagok és sikeresek voltak, és életük nagy részében irigylésre méltó életet élhettek. Az Alzhemeir-kór azonban idős korukra elvette ezektől a neves és tehetséges emberektől mindazokat az ajándékokat, amelyek az életet valóban gazdaggá és széppé teszik: az emberi kapcsolatok melegségétől és a tiszta elmétől fosztotta meg őket a betegség. Ma már jobb és teljesebb életet élhetnének, de abban az időben, amikor megtámadta őket a kór, az orvostudomány és az akkor használatos gyógyszerek még csak igen keveset segíthettek rajtuk.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Peter Falk (1927–2011)
Colombo, vagyis Peter Folk mind magánemberként, mind az általa megformált legendás nyomozóként híres volt briliáns logikájáról és éles elméjéről. A színészt azonban a sors megfosztotta idős korára ettől az ajándéktól, és a kétezres években már az Alzheimer-kór egyre súlyosbodó tüneteivel kellett együtt élnie. A betegség idővel annyira elhatalmasodott rajta, hogy több ízben veszélybe sodorta saját életét is: 2008-ban például teljesen öntudatlanul randalírozott Beverly Hills utcáin. Hamarosan már teljesen képtelen volt kapcsolatot tartani a külvilággal és ellátni magát, ezért gondnokság alá kellett helyezni, mert félő volt, hogy a színész kárt tesz magában, vagy csalók áldozatává válik. Ekkor már saját, legközelebbi hozzátartozóit sem ismerte fel, és életének utolsó éveiben állapota csak tovább romlott.

Ronald Reagan (1911–2004)
Az Egyesült Államok 40. elnöke hat évvel azután, hogy kitöltötte második elnöki ciklusát, 1994-ben drámai hangú levélben jelentette be, hogy Alzheimerben szenved. Ő azok közé a befolyásos betegek közé tartozott, akik felhasználták hírnevüket arra, hogy felhívják a figyelmet a kór elleni küzdelem fontosságára. “A múltban Nancy (Reagan elnök felesége – a szerk.) és én is átestünk rákműtéten, aminek hírét meg is osztottuk a nyilvánossággal. Úgy tűnt, hogy ennek hatására a közfigyelem ráirányult a betegségre, és nagyon sokan alávetették magukat különféle rákszűréseknek, így lehetőségük nyílt rá, hogy még időben megkapják a gyógyuláshoz szükséges kezeléseket. Ezért érzem fontosnak, hogy megosszam a hírt erről a betegségemről is. Talán ez bátorítást ad mindazoknak, akiknek életét ez a kór nehezíti.” Bár a bejelentés után Reagan elnök egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, levelének rendkívüli hatása volt: nem csak az Alzheimer-kórban szenvedők merítettek belőle erőt, de nagy lendületet adott a betegség kutatásának is.

Charles Bronson (1921–2003)
Ha valakiről sugárzott, hogy szinte elpusztíthatatlan az életerej, az Charles Bronson volt. Számos, ma már ikonikusnak számító western- és akciófilmben szerepelt (A hét mesterlövész, A halál ötven órája, A piszkos tizenkettő, Bosszúvágy stb.), és valamennyiben a megingathatatlan, félelmet és leküzdhetetlen akadályt nem ismerő hőst alakította. A színész valóban kemény jellem volt: egy litván szénbányász családból és apai ágon lipek tatároktól származott, és 16 éves korában már ő maga is bányászként kereste a kenyerét. 14 (!) testvére közül ő vitte a legtöbbre: a második világháborúban megkapta szolgálataiért a Bíbor Szív kitüntetést, majd bokszolónak állt, végül 1951-ben színésznek szerződött. Közel 60 filmben szerepelt, és bár még 75 évesen is kitűnő fizikai állapotban volt ahhoz, hogy forgasson, az 1990-es évek végén diagnosztizált Alzheimer-kór vetett véget karrierjének.

Sugar Ray Robinson (1921–1989)
A világ egyik legkiválóbb ökölvívójának tartott Sugar Ray Robinson mindössze 67 éves volt, amikor súlyos és hosszan tartó betegség után elhunyt. Sokan úgy gondolják, hogy aktív sportolói pályafutása során szerzett fejsérülései is hozzájárultak az Alzheimer-kór kialakulásához, de az orvosok ezt nem tudják megerősíteni, hiszen egyelőre nem ismertek a betegség kiváltó okai. Az mindenesetre valószínű, hogy ha a váltó- és középsúly világbajnoka ma élne, a modern okosgyógyszerekkel és terápiákkal hatékonyabban kezelhetnék a betegséggel járó memória- és gondolkodásbeli problémákat, lassíthatnák a kór előrehaladásának folyamatát.

Malcolm Young (1953–)
A legendás AC/DC zenekar gitárosa és alapító tagja éppen egy éve jelentette be, hogy visszavonul az aktív zenéléstől és egy olyan egészségügyi otthonba költözik Sydney közelében, ahol egyre súlyosabb demenciáját megfelelően kezelni tudják. Malcolm Young családja már jó ideje tudta, hogy a ritmusgitáros súlyos Alzhezimer-kórral küzd: “Ha Malcolmot magára hagytuk egy percre, mire visszatértünk hozzá, már nem emlékezett arra, hogy kik vagyunk. Gyakorlatilag elvesztette a rövid távú memóriáját, és teljes mértékben a felesége, Linda ápolására szorult” – nyilatkozta egy Young család egyik tagja. A rockzenész kiválása a több mint 40 éve működő bandát igen érzékenyen érinti, de minden idők legsikeresebb ausztrál zenekara mégsem oszlik fel: az erről szóló pletykákat a zenekar énekese cáfolta, aki egyúttal bejelentette azt is, hogy az elkövetkező években Malcolmot unokaöccse, Stevie Young helyettesíti.

Puskás Ferenc (1927–2006)
Kevesen tudják, hogy a magyar csodacsatár, a világ egyik legismertebb és legjobbnak tartott futballistája is Alzheimerrel küzdött idős korában. Nem tudni, hogy a betegséget pontosan mikor fedezték fel nála, de 2000-től kezdve már egyre gyorsuló ütemben romlott az egészségi állapota, és ezt még az akkori legfejlettebb, igen drága kezelések sem tudták lassítani. A legendás Aranycsapat tagja végül 2006 szeptemberében került súlyos tüdőgyulladással kórházba, majd néhány héttel később, november 17-én elhunyt. Az Alzheimer-kórral folytatott küzdelmében két régi szövetségese támogatta: felesége végig mellette volt és ápolta, egykori madridi csapattársa, a szintén zseniális Di Stéfano pedig a kezelések költségeire biztosított számára pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top