Egészség

Edzésmódok, amik nem teszik tönkre az ízületeidet

Ugye te sem akarsz fájó térddel, sajgó bokával ébredni az edzés másnapján? A következő 5 edzéstípus garantáltan hatásos és ízületkímélő.

Ahhoz, hogy egy mozgásforma mellett kitartsunk, szükséges az is, hogy az izomlázon kívül más fájdalommal ne találkozzunk, így ízületeinket érdemes kímélnünk.

Kangoo

Egy speciális cipőben végezhető aerob mozgásforma, amely lehetővé teszi, hogy úgy ugráljunk, fussunk edzés közben, hogy az ízületeinket ne károsítsuk. Az ellipszisrugók és a feszítőszalagok segítségével meghosszabbodik a becsapódás ideje, így a gerincsérülések esélyét a minimálisra szorítja vissza, növeli a koordinációt és rengeteg kalóriát égethetünk el.

Edzésmódok, amik nem teszik tönkre az ízületeidet

Pilates

A nyugati és a keleti kultúra hatásos elegyeként jött létre a 20. század elején: fő ismérve a mélyizmok átmozgatása és a speciális légzéstechnika. Erősíti az izmokat, szálkásít, miközben óvja a gerincet és az ízületeinket. Csökkenti a szívinfarktus és a kedélybetegségek kialakulásának kockázatát, és eredményesen használhatjuk a csontritkulás megelőzésére is. A speciális légzéstechnika fokozza a szervezet oxigénellátását.

Fitwalk

Egy gyaloglásra épülő mozgásforma, amivel nagyobb sebességet érhetünk el, mint a futással, és a térdünk, bokánk sem megy tönkre. A lényege, hogy az egyik lábnak mindig a talajon kell lennie nyújtva, és a csípőnek megállás nélkül balra-jobbra kell mozognia, miközben a karral és a felsőtesttel intenzíven dolgozunk. Mivel a terhelés arányosan oszlik el, a derék sem fog megfájdulni.

Edzésmódok, amik nem teszik tönkre az ízületeidet

Akvafitnesz

A víz felhajtóerejének köszönhetően egyáltalán nem terheli az ízületeket ez a vízben végezhető, a fitnesz és az aerobik gyakorlatait elegyítő mozgásforma. Szívünk több oxigénhez jut, mivel az erek kitágulnak a vízben lévő nyomás hatására. A túlsúllyal, a gerincbántalmakkal küzdő és az idős korosztály számára egyaránt remek megoldást kínál a tartás javítására, az erőnlét fokozására.

Jóga

Ez az 5 ezer éves mozgásforma a hosszan kitartott mozdulatokkal megerősíti, rugalmassá, feszessé teszi a testet, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, javítja a testtartást és segít a hátfájásban szenvedőknek. A jógához óhatatlanul hozzátartozik az a filozófiai irányelv is, miszerint javítja az életminőséget, oldja a stresszt és segít a depresszióban szenvedőknek is.

Edzésmódok, amik nem teszik tönkre az ízületeidet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top