Egészség

Ezeket feltétlenül tedd meg, mielőtt orvoshoz mész

Szomorúan írom, de tizenkét, az egészségügyben ápolónőként eltöltött év után állíthatom, a magyarok nagy része fittyet hány az alapvető testi higiéniára. Rengeteg páciens érkezik az orvosi vizsgálatokra erős testszaggal, ízes szájszaggal, mindezt orrot bántó dohányszaggal megspékelve. Sokan azt sem tudják, mit lehet, mit ajánlott és mit szigorúan tilos egy-egy vizsgálat előtt.

Nézzük először azon szabályokat, melyek minden orvosi vizsgálatra érvényesek:

  • Készítsük elő személyes iratainkat. A rendszerbe vételhez szükséges a személyi és hatósági igazolvány, tajkártya. Ezenkívül az előző kezelésről információt adó ambuláns lapok és zárójelentések is elengedhetetlen dokumentációk az egészségügyi személyzetnek.
  • Zuhanyzás nélkül ne menjünk orvoshoz, mert ennek hiánya mindkét félnek kényelmetlen pillanatokat okozhat!
  • Tiszta és praktikus viseletet válasszunk a vizsgálatra! (Ha például a lábunk fáj, ne vegyünk fel harisnyát, arra zoknit, majd a nadrágot és a térdig érő csizmát stb. ) Gondoljunk arra, hogy gyorsan le és fel tudjunk öltözni, ezzel is segítve az orvos munkáját.
  • Kerüljük az intenzív dohányzást és alkoholfogyasztást! Számtalan probléma adódik abból, hogy a dohányos betegek a cigarettázás után beülnek a váróterembe, magukkal hozva a dohány illatát, ami egy zárt helyen még intenzívebbnek tűnik, és zavar minket, betegtársakat. Az alkoholfogyasztás mellőzésének okát talán nem kell elmagyaráznom.
  • Kapcsoljuk ki, vagy állítsuk rezgőre mobiltelefonunkat!
Ezeket feltétlenül tedd meg, mielőtt orvoshoz mész

Vérvétel: A laboratóriumba éhgyomorra érkezzünk. A vizsgálat reggelén kizárólag szénsavmentes vizet fogyasszunk! Külön kiemelem, hogy a kávéfogyasztás is ellenjavallt, mert az a gyomorból felszívódva bizonyos laborértékeket megváltoztat. (Ugyanez elmondható a vérvételt megelőző napokban elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkoholra is.)

Érdemes rákérdezni az orvosnál, hogy vizeletminta leadására sor kerül-e? Ha igen, akkor a reggeli zuhanyzás után, az első vizeletcseppeket kiengedve, a vizeletsugár középső részét fogjuk fel egy alaposan kitisztított befőttesüvegben, és vigyük magunkkal a rendelőbe. (Ez nem kötelező, de a saját toalettünkben tisztább körülmények között tudunk mintát venni.)

EKG (elektrokardiográfia): A vizsgálathoz a mellkasunkat, a csuklóinkat és a bokáinkat kell szabaddá tennünk, ezért különösen fontos praktikus öltözet választása. 

Röntgen-, CT-, MR-vizsgálat: Minden esetben érdeklődjünk orvosunknál, hogy a kért vizsgálat kontrasztanyag beadásával vagy anélkül fog-e zajlani? A kontrasztanyag szájon keresztül,  folyadék vagy intravénás gyógyszer formájában kerül a szervezetünkbe. Célszerű már az elején tisztázni, hogy emiatt mikor és mit fogyaszthatunk a vizsgálat előtt! A Merkformin tablettával kezelt cukorbetegségre hívjuk fel a vizsgálatot indikáló orvos figyelmét, mert ezt a gyógyszert néhány nappal a tervezett beavatkozás előtt nem szabad szedni.

Öltözetünket úgy válasszuk ki, hogy ne tartalmazzon fémes anyagokat, és mellőzzük az ékszerek viselését is!

Ezeket feltétlenül tedd meg, mielőtt orvoshoz mész

Hasi ultrahangvizsgálat: A pontos orvosi diagnózis felállításához éhgyomorral és telt hólyaggal várjunk a sorunkra! Szénsavmentes vizet bőségesen fogyasszunk! Tartsunk magunknál papír zsebkendőt, hogy az ultrahanghoz használt gélt letörölhessük a  hasunkról.

“Szkópos” vizsgálatok (gasztroszkópia – gyomortükrözés, kolonoszkópia – vastagbéltükrözés, rektoszkópia – végbéltükrözés)

Mindhárom beavatkozás komoly előkészületet igényel. A vizsgálat előtt néhány nappal rost- és salakmentes étrend, valamint hashajtó fogyasztása javasolt. Arról, hogy pontosan mikor és mit vigyünk a szervezetünkbe, érdeklődjünk a doktorunknál. A tükrözéshez éhgyomor javasolt, hisz enyhe bódításban történik. Épp ezért kerüljük a dohányzást is! Fontos, hogy az alvadásgátló szedését néhány nappal a vizsgálatok előtt fel kell függesztenünk, így ne felejtsünk erre is rákérdezni a szakembereknél.

Gondoskodjunk kísérőről, aki a vizsgálat után hazafuvaroz minket!

Nőgyógyászati vizsgálat: A készülődést tisztálkodással indítsuk, majd körültekintően válasszunk ruhát. Évszaktól függetlenül ajánlott szoknyát viselnünk, ami javítja komfortérzetünket. A rutinos nők papucsot is rejtenek a táskájukba, hogy a piszkos padlón ne mezítláb kelljen a nőgyógyászati székhez lépkedniük.

Az előző menstruáció időpontját nézzük meg! Menstruáció alatt ne vállalkozzunk nőgyógyászati vizsgálatra! Fontos, hogy a vizsgálatot megelőző éjszaka kerüljük a szexuális együttlétet óvszer nélkül akkor is, ha fogamzásgátlót szedünk.

Fogorvosi vizsgálat: Reggeli és fogmosás nélkül ne üljünk be egy fogorvosi székbe sem! Ez nemcsak a friss lehelet miatt fontos, hanem az ételmaradékokat is eltávolítja a fogainkról. Papír zsebkendő mindig legyen a kezünk ügyében!

Ezeket feltétlenül tedd meg, mielőtt orvoshoz mész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top