Egészség

Újabb évfolyam kaphatja meg az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltásra.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként a múlt év őszén bevezetett, a humán papillomavírus elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A méhnyakrák elleni védőoltást – az előző tanévhez hasonlóan – az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.
Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum időben eljusson a szülőkhöz.

Újabb évfolyam kaphatja meg a méhnyakrák elleni védőoltást

Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt tanévben Magyarországon a több mint 46 ezer jogosult közül 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

A méhnyakrák elleni védőoltás a HPV két típusa ellen nyújt védelmet, ezek felelősek a méhnyakrákos esetek 70 százalékának kialakulásáért. Ezért az ÁNTSZ javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top