Egészség

3 ok, amiért jobb elkerülni a “tiszta étkezés” diétát

Alapjáraton én személy szerint sosem voltam kibékülve az előírt diétákkal, mert mindig inkább az ésszerűséget és egészséget tartottam szem előtt, nem azt, hogy egy hét alatt hogyan lehet 7 kilót fogyni. Most itt az új őrület, a clean eating, azaz tiszta étkezés diéta, amit egyre többen követnek, úgyhogy utánanéztem, mi ez pontosan.

Ahogy kerestem a clean eating témában, úgy futottam bele olyan cikkekbe, amik azt taglalták, hogy miért nem jó nekünk ez a diéta, miért vezethet étkezési zavarokhoz, és milyen hatása van lelkileg. Ha pedig egészségről beszélünk, akkor a test és a lélek is egészséges kell legyen a teljes élethez, nem csak a kilók száma számít.

Mi az a clean eating?

Egészséget és karcsúságot ígér a tiszta étkezés diétája, heti átlagos 2 kilós fogyással egybekötve. Alapvetően nem talált fel újat megalkotója, Tosca Reno modell, hiszen a diéta főleg friss zöldségekből, gyümölcsökből, rostban gazdag és nem feldolgozott élelmiszerekből áll. Ez eddig jó, ahogy eddig minden dietetikus is elmondta már egymilliószor, ezt kell tenni, és akkor karcsúsodunk, egészségesek leszünk: minőségi fehérjék, nulla fehér liszt, semmi hozzáadott cukor, sok nyers gyümölcs és zöldség, a főétkezéseket pedig friss alapanyagból készítsük.

Ugyanezt mondja a tiszta étkezés is, még hozzágyúrták az ajurvédikus táplálkozás pár szabályát is, hogy ülve egyél, teljes figyelemmel, és tartsd az arányokat a gyomrodban, meg persze a napi folyadékbevitelre is figyelj. Az egész mögé pedig odatették ezt a “tiszta ételek” kategóriát, ami viszont már kifejezetten negatív gondolatot sugall.

3 ok, amiért ne engedd beszivárogni a gondolataidba a “tiszta étel” fogalmát:

1. Nincs definíció arra, hogy mit jelent a tiszta étel

Az egész clean eating mozgalommal az az elsődleges probléma, hogy nincs egyértelműen meghatározva benne a “tiszta étel” fogalma. Míg mondjuk a vegetáriánusok a húst mondanák nem tiszta ételnek, addig a paleo étrenden élők a hozzáadott sót, cukrot és még néhány zöldséget is annak neveznének. Anélkül, hogy definiálnák nekünk, hogy mit értenek tiszta, azaz jó, illetve nem tiszta, azaz rossz ételek alatt, az egész tiszta étkezés elnevezés eléggé értelmetlennek tűnik.

3 ok, amiért jobb elkerülni a

2. Ha azt mondják pár ételre, hogy tiszta, azzal azt mondják a többire, hogy azok tisztátalanok

Mind hallottuk már, sőt akár mondtuk is, hogy “ma jó nap volt, mert nem ettem csokit” vagy “ma ez rossz nap volt, mert ebédre fánkot ettem.” Pedig mértékkel és egyensúlyban maradva minden étel lehet része egy egészséges életmódnak. A pszichológusok szerint az ételek ilyen címkézése, mint rossz, bűnös, káros, vezethet étkezési zavarokhoz is.

“Abból a célból, hogy meggyógyítsák magukat egy sajátos rendellenességből vagy egyszerűen csak az egészséges táplálkozást extrém módon véve, az ‘orthorexiások’ kifejlesztik a saját egyre bővülő sajátságos táplálkozási szabályaikat. Kidolgozva, hogyan tudnak ragaszkodni a saját fejlesztésű táplálkozási szokásaikhoz, ez egyre több és több időt vesz igénybe, és kényszerítve vannak a számtalan napra előre megtervezett étkezéseikhez.” (via)
 

Az étel szükséges az életben maradáshoz, meg még sokszor finom is, és természetes velejárója az életünknek, teljesen felesleges belőle morális kérdést csinálni és jónak vagy rossznak bélyegezni. Ami pedig egészséges, az fordulhat egészségtelenbe is és fordítva: ha egész nap zöld turmixot iszol csupán, egy idő után hiány jelentkezik valamilyen vitaminnal kapcsolatban a testedben. Míg egy szelet pizza rengeteg kalciumot is tartalmazhat akár. Ahelyett, hogy extremitásokban gondolkodunk, és megvonunk magunktól minden “rossznak” gondolt ételt, igyekezzünk inkább a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni.

3 ok, amiért jobb elkerülni a

3. A clean eating fenntarthatja az étkezési zavarokat

A szakértők szerint az étkezési zavar környezeti és genetikai okok miatt alakul ki, így nem csupán azon múlik, hogy milyen fogyókúrát követünk. De stresszorként jelentősen hozzájárulhat a diétánk is. Ilyen étkezési zavar az orthorexia nervosa, azaz egészségesétel-függőség, ami szinte teljesen leírja a clean eating-féle jelenséget: akkor beszélünk erről a zavarról, amikor már minden gondolatunk akörül forog, hogy mit eszünk, milyen minőségben, mennyit eszünk belőle, és mikor esszük.

“Az, akinek a napja tofu- és quinoakeksz-evéssel telik, olyan tisztának érezheti magát, mintha az egész életét a hajléktalanok segítésének szentelte volna” – állítja Dr. Steve Bratman, aki elsőként leírta az orthorexiát még 1997-ben. Ha az orthorexiás megtöri a saját egészséges ételek iránti esküjét, és összeroskad a ‘tiltott’ élelmiszer utáni sóvárgásban, bűnösnek és mocskosnak érzi magát. Ennek hatására még a korábbinál is szigorúbb étkezési szabályokkal vagy önmegtartóztatással bünteti magát. Ez a magatartás hasonló azokhoz, akik anorexia vagy bulimia nervosában szenvednek, kivéve, hogy az anorexiások és a bulímiások az elfogyasztott ételek mennyisége miatt aggódnak, miközben az orthorexiások a minősége miatt.” (via)
 

Bár ez nem életveszélyes étkezési zavar, mint mondjuk az anorexia vagy a bulímia, a mentális egészségünket mégis veszélyezteti, hiszen lelkileg nagyon megterhelő úgy élni a mindennapokat, hogy attól félünk, mikor eszünk “rossz” ételeket. Ha a cél az, hogy egészségesek legyünk, akkor muszáj a mentális állapotunkra is figyelemmel lennünk. Amikor már megszállottan követünk bármilyen étkezési szabályt, képtelenné válunk arra, hogy egy jóleső baráti vacsorát elköltsünk és szégyenkezve, bűntudattal eszünk meg egy kekszet, akkor az egyáltalán nem egészséges élet.

A legésszerűbb diéta nem is diéta, úgy hívják, hogy intuitív étkezés. Azon alapul, hogy hallgassunk a testünk jelzéseire ahelyett, hogy az évente változó egészséges trendeket követnénk. Hiszen ami múlt évben extra egészséges volt, arról mára már bebizonyították, hogy mégsem az, és ez így megy évtizedek óta. Sokkal egyszerűbb és logikusabb a saját testünk igényeire figyelni és egyenrangúként kezelni az ételeket. Ha éhes vagy, egyél. Ha már nem vagy éhes, ne egyél tovább. Ezt még betartani is könnyű, egészen életed végéig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top