Egészség

Hogyan kell inni kánikulában?

Egy nagyon fontos feltétele van annak, hogy a testünk le tudja magát hűteni a forróságban: elegendő folyadékkal kell ellátni. De hogyan kell helyesen inni?

Ha eleget iszunk, akkor a testünk izzadságot tud termelni, ami lehűt bennünket. A sok folyadék a véredényeket is kiszélesíti, így a testünk a bőrünkön keresztül tudja leadni a meleget. Tippjeink segítségével kellemesebbé tehetjük a forró napokat.

Az ízesített víz is remek szomjoltó kánikulában

Az ízesített víz is remek szomjoltó kánikulában

1. A langyos a legjobb

A langyos tea vagy a szoba-hőmérsékletű víz nem éppen az az innivaló, amire kánikulában áhítozunk. Egy jégkockákkal teli friss, citromos limonádé sokkal jobban tetszene, ugye? A hideg innivalók azonban nem tesznek jót a nagy melegben, még jobban izzadunk tőlük. Hő termelésére ösztönzik a testet, és még több folyadékot veszítünk. A langyos italok a legjobbak melegben, ezek úgy hűtenek le bennünket, hogy nem okoznak keringési problémát, és alig izzadunk tőlük.

2. Mit igyunk?

A legjobb, ha ásványvizet, illetve gyógynövény- vagy gyümölcsteát veszünk magunkhoz kánikulában. A borsmenta, a citromfű vagy a csipkebogyó teája hűsítően hat, a zöld tea az ásványi anyagok pótlásáról gondoskodik, a zsályatea pedig nagyon jó erős izzadás ellen.
Aki nem pótolja a kiizzadt ásványi anyagokat, az bizony keringési rendellenességekkel kénytelen szembenézni. Főleg azok a nők veszélyeztettek, akinek alacsony a vérnyomása. Az ideális ásványvíz, amit hőségben fogyasztani kellene, 200 mg nátriumot és 50 mg magnéziumot tartalmaz literenként. Az izzadás során a test sót, magnéziumot, nátriumot, káliumot, magnéziumot és cinket veszít.

A strandon vagy a nyári estéken szeretünk sört, koktélokat vagy fröccsöt iszogatni. Alkoholt fogyasztani azonban nagyon nem ajánlott kánikulában. Megterheli a keringést, serkenti az izzadást, így pedig nagyon sok ásványi anyagot veszítünk.

Vissza kell fognunk ilyenkor a kávézást és a fekete tea fogyasztását is. A koffein megemeli a pulzusszámot, így fokozott izzadást okoznak ezek az italok is. Ha nem tudunk lemondani a megszokott kávénkról a nyári melegben, akkor ügyeljünk arra, hogy egy-két jó nagy pohár szoba-hőmérsékletű vízzel kísérjük le.

3. Mennyit igyunk?

Egy felnőtt egy normális napon körülbelül 2 liter folyadékot veszít. A forró napokon akár ennek háromszorosa is lehet a mennyiség. A folyadék hiányának hatására dekoncentráltak, fáradtak lehetünk, előfordulhat szédülés, izomgörcsök vagy emésztési problémák gyötörhetnek. Hőségben 3 liter folyadékot kellene meginnunk – még akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Ha nem megy az ivás, ahogy kellene, akkor fogyasszunk magas folyadéktartalmú ételeket, mint például dinnyét, uborkát vagy salátát, készítsünk hideg leveseket.

4. Mikor igyunk?

Még az előtt kellene inni, hogy ránk tör a szomjúság. A szomjúság érzete a test figyelmeztetése, hogy túl kevés a folyadék a szervezetben. Annak azonban nincsen értelme, hogy hirtelen teleigyuk magunkat, óránként egy liter folyadékot tudunk hasznosítani. Így az a legjobb, ha nem hektikusan, hanem kiegyensúlyozott tempóban visszük be.

Így készítsünk ízesített vizet otthon:

5. Érdemes többször zuhanyozni?

Hideg vízben zuhanyozni nem a legjobb ötlet, miután kijöttünk a zuhany alól, sokkal jobban fogunk izzadni, mint előtte. Ahogy az ivás esetében, a zuhanynál is a langyos víz a leghatékonyabb.

Hűtsük a karunkat!
Ez a praktika tényleg hatásos, ha már nem bírjuk a forróságot: az alkarunkat tegyük hideg vízbe 20-30 másodpercre és lassan mozgassuk ide-oda. Ne törölközzünk meg, hanem hagyjuk a levegőn megszáradni a bőrünket.

 

 Hogyan kell?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top