Egészség

Pezsdítsd fel a tested! – Lábfürdővel az egészségért

Lábfejünk ápolása ilyenkor nyáron jut különösen nagy szerephez, részben mert ekkor tesszük közszemlére e tájékot, részben mert a lapos talpú papucsok, szandálok, a balerinacipők és az erős napsugárzás által ilyenkor különösen nagy igénybevételnek van kitéve. A télinél jóval extrémebb terhelés akár konkrét fizikai tüneteket is produkálhat: nehézláb-érzés, sajgó boltív, a talp bőrének kiszáradása. Többek között ezeket is enyhíti egy kellemes, illatos lábfürdő. Ám nem is hinnéd, mennyi mindenre használhatod akár ezen túl is.

Hajlamosak vagyunk a láb áztatását a szimpla lábápolás kellemes velejárójának tekinteni, holott a bőrpuhításon és frissítésen túl ennél jóval többre képes. Nem is sejtenénk, mekkora szerepe lehet testi és lelki egészségünk fenntartásában. A lábfürdő alapvetően három nagy csoportba osztható. Nézzük meg, melyik mire jó!

Pezsdítsd fel a tested! – Lábfürdővel az egészségért

Wellness jellegű lazító, vitalizáló lábfürdő

Különféle lábsók, olajok, aromaterápiás készítmények, lábápoló termékek segítségével regenerálja, nyugtatja és frissíti a lábat. A pedikűrözés első lépéseként pedig elő is készítheti a lábfejet és a talpat a rajta lévő keményedések eltávolítására.

A víz hőmérsékletén alapuló lábfürdő

Hideg lábfürdő: Frissítő, nyugtató hatású, nagyon jó hatással van a visszerekre, emellett a vénák egyes megbetegedései, orrvérzés, fejfájás esetén is ajánlott.
Tedd fél percre 12-18 fokos vízbe a lábad. Utána ne töröld meg, csak söpörd le a vízcseppeket. Hagyd magától megszáradni, majd újra melegedni a lábfejed.

Emelkedő hőmérsékletű lábfürdő: Általános értágító, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást.

Egy erre alkalmas lavórt tölts meg 33-34 fokos hőmérsékletű vízzel, majd melegebb víz hozzáadásával lassan, mintegy 15-20 perc alatt növeld a hőmérsékletet 41 fokig. A maximális hőmérséklet elérése után már csak 1-2 percig tartsd benne a lábaid, majd gondosan töröld őket szárazra, és ha teheted, pihenj egy keveset.

Meleg lábfürdő: Lábizzadásra vagy hideg lábra való hajlam, valamint zúzódások, zárt sérülések utókezelésére.
Bő 10 percig áztasd a lábaidat 37-39 fokos vízben, majd szárítsd meg őket. Itt is ajánlott rövid pihenőidőszak beiktatása a lábfürdőt követően.

Fontos tudnod, hogy a hőhatásra alapuló lábfürdőre minden szervezet különbözőképp reagálhat. Fennálló egészségügyi probléma esetén ne, vagy csak nagyon körültekintően alkalmazd. Amennyiben a fürdő közben diszkomfortérzeted támad, nem esik jól, nyugodtan hagyd abba az áztatási időtartam lejárta előtt.

Gyógyfüves, gyógynövényes áztatás

Csalán: székrekedés, anyagcsere-problémák esetén.
4 liter vízbe tégy cirka 40 gramm csalánlevelet, és hagyd állni egy fél napig. Friss vagy szárított leveleket egyaránt használhatsz. Utána forrald fel, majd önts hozzá annyi vizet, hogy kb. 35 Celsius-fokos legyen a végeredmény. 8 percet ázz benne.

Tengeri só: nyugtat, tisztítja a bőrt, javítja a vérkeringést, enyhíti a láb fáradtságát.
Dobj négy evőkanál tengeri sót egy liter forró vízbe, majd adj hozzá még négy liter meleg vizet. Ugyancsak 8 percen át tartsd benne a lábad.

Kamilla: nyugtató, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító.
40 g szárított kamillavirágot forrázz le egy liter vízzel és hagyd benne 10 percig, majd szűrd le és hígítsd 3 liter vízzel. Tíz percig áztasd benne a lábad.

Gyömbér: élénkíti a vérkeringést.
40 gramm héjastól felkarikázott gyömbért főzz 3 liter vízben 20 percen át. Az így kapott főzetet hűtsd vissza 36 fokosra és 12 percre tedd bele a lábad.

A gyógynövényes lábfürdő eredményességének mértéke leginkább a benne lévő gyógynövények minőségétől függ. Jól záródó dobozban a szárított növény remekül tárolható körülbelül egy évig. Azt pedig, hogy mennyire jó minőségű, úgy állapíthatod meg, hogy megszagolod: minél intenzívebb az illata, annál több benne a hatóanyag. A szervezet bioritmusához leginkább a délutáni, kora esti időpont illeszkedik, ami a pihentető lábáztatást illeti – ha teheted, erre az időszakra időzítsd a lábfürdőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top